Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kolóna v Ubli siaha už do ďalšieho okresu. Ukrajinci dovážajú ojazdené vozidlá
Zdielať na

Kolóna v Ubli siaha už do ďalšieho okresu. Ukrajinci dovážajú ojazdené vozidlá

UBĽA / V Ubli pred našou hranicou sa vytvorili nepredstaviteľné kolóny. Čakacia doba už dosiahla jeden týždeň. Extrémnu situáciu spôsobil zákon, podľa ktorého môžu Ukrajinci dovážať autá bez cla, v čom mnohí zacítili životnú príležitosť.

Čakanie už nerátajú na hodiny ale na dni. V obrovskej kolóne sa nahromadilo vyše 700 vozidiel a čakacia doba je týždeň. Vodiči v slnkom rozpálených autách strácajú trpezlivosť. "Vodu nemáme, všetci sme smädní, nemáme vodu," povedal Ukrajinec. 

Kolóna áut je taká dlhá, že siaha nielen cez niekoľko dedín ale dokonca presiahla aj hranicu susedného okresu. Zablokovaný je jeden celý jazdný pruh medzi obcami Ubľa, Dúbrava v sninskom okrese a Ruský Hrabovec, ktorý je v okrese Sobrance. Priamo v obciach autá nestoja, čo bola podmienka starostov. "Prečo nás nepúšťajú, veď ideme domov, do našej krajiny. Alebo kašleme na autá a pôjdeme peši domov," uviedol Ukrajinec. 

Nespokojní Ukrajinci hovoria, že od rána prešlo cez hranicu iba minimum áut. Naši policajti vysvetľujú, že nemajú vplyv na proces, ktorý prebieha na ukrajinskej strane. Navyše, ukrajinská strana rozhodla o tom, že vozidlá s prevoznými značkami môžu prechádzať už iba cez 2 hraničné priechody v Poľsku a 1 u nás. "Podľa posledných informácií vybavujú ukrajinské colné orgány 100 motorových vozidiel denne," povedala hovorkyňa RHCP Sobrance Agnesa Kopernická. "Mamičkám s deťmi ponúkame prenocovanie v kultúrnom dome a tiež máme teplý, čaj kávu a občerstvenie," povedala starostka obce Ubľa Nadežda Sirková. Cestu od obce Tibava až po Ubľu pre autá s prenosnými číslami uzavreli, obmedzenia sa ale netýkajú miestnych obyvateľov či autobusov. "Obchádzka pre motorové vozidlá s prenosnými evidenčnými číslami na vývoz na Ukrajinu bude odklonená na trase Michalovce – Humenné – Snina – Ubľa," dodala Kopernická. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy