Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ministerky obrany Nemecka a Holandska navštívili Sliač
Zdielať na

Ministerky obrany Nemecka a Holandska navštívili Sliač

SLIAČ / Nemeckí a holandskí vojaci už od marca pôsobia na vojenskej základni Sliač v rámci spoločnej misie NATO. Ministerky oboch krajín v piatok (6.5.) navštívili Slovensko, kde priblížili ďalšie spoločné kroky.

V priestoroch sa momentálne nachádzajú tri batérie systému Patriot, dve nemecké a jeden holandský, a to spolu s dokopy 400 príslušníkmi týchto armád. "Aj s prvými jednotkami som tu od polovice marca, cestovali sme sem 4 dni a prešli 1 400 kilometrov," uviedol veliteľ medzinárodnej obrannej jednotky Jorg Sievers. Podľa neho tu budú dokopy tri tisícky vojakov severoatlantickej aliancie. Ministerky si pochvaľujú hlavne spoluprácu z Afganistanu či Iraku.

Potvrdené boli aj správy o darovaní ťažkých zbraní. "Budúci týždeň ideme školiť Ukrajincov, dodáme im 12 húfnic," uviedla šéfka nemeckého rezortu obrany Christine Lambrecht. Slovensko uvažuje o poslaní tankov T-72, ktorých máme zhruba 30. Nemci by nám na oplátku poslali ich. "Disponujeme technikou, s ktorou vedia robiť. Nemôžeme im to dať, no môžeme to zameniť," uzavrel Jaroslav Naď.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy