Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ceny palív vyprázdňujú peňaženky vodičov čoraz rýchlejšie. Tankovacia turistika sa do niektorých krajín ešte oplatí
Zdielať na

Ceny palív vyprázdňujú peňaženky vodičov čoraz rýchlejšie. Tankovacia turistika sa do niektorých krajín ešte oplatí

SLOVENSKO A OKOLITÉ ŠTÁTY / Ceny pohonných hmôt na Slovensku stále rastú a tí, ktorí bývajú v prihraničných oblastiach, na slovenské čerpacie stanice ani len nepozrú. Vodiči povedali, že sa im oplatí tankovať v Maďarsku. Popritom si v tamojších potravinách urobia nákup a ušetria desiatky eur.

Ceny pohonných hmôt od vypuknutia vojny na Ukrajine rastú a robia vrásky na čele vodičom v celej Európe. Obzvlášť problematická je a asi aj bude nafta. "V Európe dnes chýba nafta, Európa vyváža benzín a dováža naftu," vyjadril sa minister hospodárstva Richard Sulík. Keď v rámci sankcií voči ruskému agresorovi prejdeme na iný zdroj ropy, ovplyvní to množstvo vyrábanej nafty. "Bude veľký nedostatok nafty a cena nafty vyletí hore," dodal Sulík. A tak Slováci v pohraničných oblastiach porovnávajú ceny, pre ktoré sa im oplatí ísť tankovať do cudziny.

Maďarsko láka zastropovanými cenami 

Liter 95 oktánového benzínu, alebo nafty natankujete za 1,30 €. Ale cena prémiových palív je, až na pár centov, porovnateľná s cenou u nás. "Cielene len naftu naliať, nie do seba, ale do auta. Je to 40 a viac centov úspora na liter. Chodím sem už tretí mesiac," vysvetlil návštevník čerpacej stanice. Na čerpacích staniciach v Komárome prevládali autá zo Slovenska.

Rozdielne ceny v Rakúsku

Autá so slovenským evidenčným číslom bez problémov nájdete aj pri rakúskych obchodoch a čerpacích staniciach, hneď za našimi hranicami. V Rakúsku je v porovnaní so Slovenskom benzín lacnejší o zhruba 5 centov a nafta približne o 16 centov. Záleží ale na tom, aké konkrétne palivo tankujete. Väčšie rozdiely v cenách totiž nájdete aj v rámci rôznych značiek čerpacích staníc, priamo v hlavnom meste. Tankovacia turistika smerom do Rakúska teda nie je veľmi intenzívna. 

Ušetríte aj v Poľsku, no nie tak, ako pred niekoľkými týždňami

V Poľsku sa Slovákom neoplatí tankovať tak, ako pred niekoľkými týždňami. No desiatky áut možno stretnúť aj v týchto dňoch. "Odkedy je kríza tankujem u susedov v Poľsku a ušetrím 10 až 12 eur na jednej nádrži," vysvetlil Peter, nakupujúci v Poľsku. Pod Tatrami cena od 1,78 € až po 1,81 €, ale v neďalekom Poľsku sa na bloček pozerá o čosi lepšie. "Pokiaľ poliaci nezdvihnú cenu benzínu, tak sa to určite oplatí," dodal Peter.

Za slovensko-českou hranicou nás nepoteší nevýhodný kurz pri platení v eurách

Obyvatelia regiónu Kysúc si na čerpaciu stanicu v Mostoch u Jablunkova určite natankovať nepôjdu. "Podľa mojich výpočtov bude určite benzín drahší tu v Čechách," skonštatoval návštevník čerpacej stanice. Keď sme porovnali ceny za jeden liter uvedené v eurách, s čerpacou stanicou vo Svrčinovci, vyšlo nám, že benzín za hranicou je drahší o 12 centov a nafta o takmer 19 centov. Úlohu zohráva aj fakt, že na hraniciach sú pohonné hmoty drahšie. Svoj podiel na tom má aj nevýhodnejší kurz voči českej korune pri platení v eurách.

Štát Benzín Nafta
Maďarsko 1,30 € 1,30 €
Rakúsko 1,788 € 1,909 €
Poľsko 1,44 € 1,61 €
Česko 1,908 € 1,995 €

Súvisiace články

Najčítanejšie správy