Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Produkcia špargle klesá, ceny za ňu rastú
Zdielať na

Produkcia špargle klesá, ceny za ňu rastú

BRATISLAVA / Produkcia špargle na Slovensku klesá. Na jej pestovanie treba ručnú prácu, ale ľudí je na to málo. Navyše v zahraničí vedia túto chutnú a najmä zdravú zeleninu vypestovať lacnejšie.

Pestovali ju už aj za monarchie, v tom čase bola luxusným jedlom. Dnes bielu špargľu pestuje jediný pestovateľ na juhu Slovenska pri Svätom Petre.

Predtým pestovali na 200 hektároch, dnes už je to iba štvrtina z nich

"Síce sídlo firmy je na Záhorí, kde sa s pestovaním začalo, ale pestovanie sme presunuli na južné Slovensko. Z dôvodu vhodných podmienok, hlavne pieskových pôd bez vysokej spodnej vody," uviedol zástupca pestovateľa špargle na Slovensku, Norbert Novák. Bielu špargľu tu pestujú na 46 hektároch, s ročnou produkciou 300 ton. Ešte pred 3 rokmi bielu aj zelenú špargľu pestovali na Slovensku na viac ako 200 hektároch. "Sebestačnosť Slovenska je ďaleko pod 50%, čo sa týka pestovania špargle," vyjadril sa Jana Holéciová zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. 

Viac odpracujú zberači zo zahraničia ako Slováci

Ručne ju roky zbierajú výlučne sezónni robotníci zo zahraničia. Vo Svätom Petre pracuje 30 Rumunov a jeden Slovák. "Ešte som ju nikdy neochutnal," priznal zberač z Rumunska, Sándor Dörmi. V čase pandémie nemohli k nám cez hranice, vtedy sa tu za sezónu vystriedalo 240 Slovákov. "Nepomohlo, že mali za kg 40 centov, ten Rumun spraví 200 kg bežne, Slovák chcel pracovať iba na hodinu," konštatoval Norbert Novák. 

Novák: Cenu si nemôžeme diktovať

Špargľa sa zreže, potom ide do vody a do vlhkého skladu. K zákazníkovi musí doraziť do 48 hodín. Rovnako ako iné potraviny, aj cena špargle stúpla. "Zhruba o 5-6 percent, ale cenu si nemôžeme diktovať, obchodníkovi nie je problém si priniesť kamión špargle z Grécka," povedal zástupca pestovateľa Norbert Novák. "Šargľa je ukážkovým príkladom, že keď raz nefunguje ekonomika, tak aj konkurencieschopnosť je na oveľa nižšej úrovni v porovnaní s dovážanou lacnou zeleninou," uviedla Holéciová zo SPPK.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy