Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Dovolenky po pandémii: Bez rúšok a testov, ale vyššie ceny za palivá
Zdielať na

Dovolenky po pandémii: Bez rúšok a testov, ale vyššie ceny za palivá

BRATISLAVA / Záujem o dovolenky rastie. Cestovné kancelárie očakávajú, že objem predaných zájazdov sa tohto roku vyšplhá na úroveň roka 2019, teda ešte pred pandémiou. Pre vysoké ceny pohonných hmôt cestujúci musia počítať so zavedením palivového príplatku, ktorý cenu dovolenky navýši.

Podľa zakúpených dovoleniek sa do mimoriadneho popredia záujmu Slovákov dostávajú tohto roku dve destinácie. "Tak ako v minulosti, aj tohto roku je najväčší záujem o Turecko, medzi ďalšie obľúbené patrí Grécko. Dnes je možné využiť možnosť exotických zájazdov, napríklad Srí Lanka, Omán, Senegal alebo Dubaj," informuje Roman Berkes, riaditeľ SACKA.

Čakajú nás dovolenky bez obmedzení?

Očakáva sa, že cestovanie by v letnej sezóne mohlo byť bez pandemických obmedzení. "Grécko, Cyprus a Chorvátsko zrušili všetky opatrenia. Ešte sú zavedené opatrenia v destináciách ako Turecko a Španielsko, kde je režim OTP, ale stačí už len antigénový test. Počítame však, že v letných mesiacoch by mali byť všetky tieto opatrenia zrušené," dodáva Roman Berkes. Pred vycestovaním sa aj naďalej odporúča vyhľadať si platné opatrenia, nielen pandemické, ale aj bezpečnostné. "Bezpečnostné opatrenia súvisia s krajinami, kde prebieha nejaká forma vojenského konfliktu alebo humanitárnej krízy. Patria sem krajiny Afriky, Mjanmarsko, niektoré ďalšie krajiny Ázie a problémom je aj Venezuela. Pred vycestovaním navrhujeme pozrieť si odporúčania a takisto je dôležité, aby sa naši občania dobrovoľne zaregistrovali na našej stránke," tvrdí Martin Klus, štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí.

S odstupom niekoľkých sezón musia cestujúci počítať aj s palivovým príplatkom. "Nie je to žiadna novinka. V minulosti vždy, keď bol nejaký výkyv ceny, tak cestovky zaviedli palivový príplatok, ktorý bude aj v tomto roku. Možno bude o niečo vyšší, pretože cena paliva narastala dramaticky vyššie. Dá sa očakávať zdraženie samotného zájazdu v rozpätí 2 až 3 percent z ceny zájazdu," dodáva Roman Berkes. Slováci kupovali dovolenky už v zime, no najväčší nápor sa očakáva v nasledujúcich dvoch mesiacoch. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy