Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Experti na Slovensku vyrobili špeciálne palivo do rakiet na Marse
Zdielať na

Experti na Slovensku vyrobili špeciálne palivo do rakiet na Marse

DUBNICA NAD VÁHOM / Palivo, vyrobené na Slovensku, by mohlo o pár rokov poháňať rakety a sondy na Marse. Naši experti urobili dôležitý krok. V Dubnici nad Váhom otestovali hybridný motor a špeciálne voskové palivo. Projekt im zadala európska vesmírna agentúra.

​Hybridný motor vyvíjali a konštruovali dva roky. To najdôležitejšie sa ale ukrýva v zážihovej komore. Špeciálne palivo vyrobené z vosku a namiešané tak, aby zvládlo aj podmienky na Marse. "Používame vosk, akoby veľkú sviečku, dá sa to do zážihovej komory, zapáli," hovorí vývojár voskového paliva Miroslav Rozložník. "My sme to palivo cyklovali ako na Marse, je tam asi 25 kg vosku a okysličovadlom je plynný kyslík. Naplníme na 40 atmosfér a pustíme dnu. Horí to asi 10 sekúnd," tvrdí konštruktér Csaba Boros. 

Úlohou našich expertov bolo vymyslieť palivo, ktoré vo vesmíre netreba zohrievať a raketové motory naštartujú okamžite. "Museli sme uskutočniť veľa testov," hovorí Rozložník. 

Voskové palivo testovali dva dni. Všetky skúšky dopadli podľa predpokladov. "Teším sa, robili sme celé mesiace," tvrdí Boros. "Je to obrovský projekt, je super, že sa nám to podarilo," hovorí Rozložník. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy