Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Drony môžu byť prínosom. Známe sú aj útoky dronov voči civilistom
Zdielať na

Drony môžu byť prínosom. Známe sú aj útoky dronov voči civilistom

BRATISLAVA / Drony môžu byť pre modernú spoločnosť veľkým prínosom. Žiaľ, niekedy poslúžia aj tým, ktorí nemajú čisté úmysly. Známe sú aj útoky dronov voči civilistom. V takom prípade prichádza na scénu špeciálny protidronový systém. Prvá verejná prezentácia v Európe sa uskutočnila v areáli Akadémie policajného zboru v Bratislave.

Drony môžu v tých nesprávnych rukách narobiť poriadne problémy. Je ich možné ľahko zneužiť na rôzne nelegálne účely. Mediálne známy je prípad z nádvoria známej mešity na Chrámovej hore v Jeruzaleme. Na veriacich tam pomocou dronu zhodili bombu so slzotvorným plynom. Štátne zložky nie sú voči takýmto útokom bezbranné. Využívať môžu protidronový systém.

"Tieto technológie majú obrovský význam smerom k ochrane davu, ochrane hraníc, ústavných činiteľov, ale aj, čo si málokto vie predstaviť, aj samotných ústavov pre výkon väzby," uviedla Lucia Kurilovská, expertka na trestné právo.

Páchatelia sa nimi môžu nepozorovateľne priblížiť a prepašovať tak drogy, cigarety, zbrane či výbušniny. Protidronový systém sa skladá z rôznych typov rušičiek a tiež skeneru riadiacich a prenosových frekvencií. Neznámy dron môže zachytiť až do vzdialenosti piatich kilometrov. Systém pracuje v dennom i nočnom režime. "Rušička pri zistení dronu v chránenom priestore zapne vyžarovanie frekvencií, ktorými preruší riadiace a prenosové frekvencie dronu, vrátane globálneho pozičného systému," vysvetlil Jozef Beňovič. 

Systém identifikuje aj presný typ dronu, ktorý zachytí. Následne ho môže uzemniť, vytlačiť z chráneného priestoru alebo ho prinúť pristáť na pôvodné miesto vzletu. "Použitie tohto systému je pevné, to znamená urobí sa polopisné, výškopisné zamerania areálu. Následne sa urči vhodné umiestnenie skenera, jednotlivých rušičov. Systém sa preskúša a tým pádom je objekt zabezpečený," konštatoval Beňovič. Protidronový systém tiež môže fungovať aj formou mobilnej aplikácie. "To znamená v nejakej dodávke s tmavými sklami, ktorá príde na miesto nejakého zhromaždenia," doplnil Beňovič. "Ja sa veľmi teším z toho, že práve takýchto antidronový zabezpečovací systém je predstavený prvýkrát na verejnosti takýmto spôsobom práve na Akadémii policajného zboru. Máme tu zastúpenie zo širokej policajnej praxe. Študenti chodia aj na hranicu, aj majú možnosť si to vyskúšať," povedala Lucia Kurilovská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy