Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Čo treba zvážiť pri výbere žumpy?
Zdielať na

Čo treba zvážiť pri výbere žumpy?

Zdroj: Unsplash

INZERCIA /  Pri stavbe domu je potrebné urobiť veľa dôležitých rozhodnutí. Nie všetky sú jednoduché a samozrejmé, no veľká väčšina z nich dokáže ovplyvniť komfort bývania. Jednou z takýchto otázok je výber správnej žumpy. Navyše je to rozhodnutie, ktoré sa robí najčastejšie raz za život, takže si nemôžete dovoliť robiť chyby. Zistite, ako správne vybrať tú najlepšiu žumpu.

Ako vypočítať kapacitu nádrže?

Kapacita žumpy by mala byť v každom prípade prispôsobená počtu členov domácnosti a ich denným potrebám, ako aj množstvu vody, ktorú spotrebuje zariadenie používajúce vodu, ako je práčka a umývačka riadu. Predpokladá sa, že každá osoba v rodine by sa mala počítať ako dospelá. Podľa odhadov viac ako 90% obsahu žumpy tvorí voda vytekajúca zo sociálnych zariadení. Je tiež potrebné si uvedomiť, že človek denne spotrebuje 150 až 200 litrov vody. Do úvahy treba brať aj také aspekty, ako je absencia umývačky riadu a prítomnosť vane, keďže v tomto prípade môže byť denná spotreba vody oveľa vyššia.

Nemožno zabudnúť na frekvenciu likvidácie odpadu. Žumpu sa odporúča vyprázdňovať približne raz za dva týždne a v tejto súvislosti treba upraviť aj nádrž. Ako to vyzerá v praxi? Predpokladajme, že našu rodinu tvoria štyria ľudia – dvaja dospelí a dve deti. Kapacitu žumpy môžeme vypočítať nasledovne: 180 litrov vody x 4 osoby x 14 dní, celkovo nám to dáva 10 080 litrov. Samozrejme si treba dať aj ľahkú rezervu, aby ste sa nemuseli báť preplnenia nádrže.

Z akého materiálu si vybrať žumpu?

Na samotnom výbere materiálu, z ktorého bude žumpa vyrobená, veľmi nezáleží, ale bude dôležitou otázkou pri ďalšom používaní. Kamal Zvolen ponúka široký sortiment betónových nádrží. Takéto žumpy sú najčastejšie vyrobené z hotových prefabrikovaných prvkov a na inštaláciu je potrebné použiť žeriav. Toto riešenie je o niečo náročnejšie ako montáž plastových nádrží, no na oplátku získame oveľa väčšiu odolnosť. Betónová žumpa je tak ťažká, že ju môžete bezpečne umiestniť aj na mokrú zem. Nie je potrebný dodatočná výstuž žumpy, ale nesmie sa prehliadnuť dôkladné utesnenie vodotesnou cementovou maltou. Ak sa to zanedbá, odpad z nádrže bude presakovať do spodných vôd.

Na trhu sú aj plastové nádrže vyrobené z vysokohustotného polyetylénu alebo kompozitu polyesterových živíc vystužených skleneným vláknom. Sú oveľa ľahšie ako betónové žumpy, ale výhodou je, že nekorodujú a nereagujú s okolím. Plastové žumpy však nebudú fungovať všade. Ak je z nejakého dôvodu nutné nádrž vyhĺbiť do veľkej hĺbky, je potrebné ju dodatočne vystužiť betónovou podpernou doskou, pretože nádrž by nemusela odolať zaťaženiu vrstvou zeme.

Betónové žumpy sú jednou z lepších možností pre domy postavené na pozemkoch, ktoré nemajú kanalizáciu. Výber nádrže je potrebné dôkladne zvážiť, pretože je to rozhodnutie na dlhé roky.

Najčítanejšie správy