Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Komplikovaný prieskum zatopenej bane. Ide o vodu, ktorá znečisťuje rieku Slaná
Zdielať na

Komplikovaný prieskum zatopenej bane. Ide o vodu, ktorá znečisťuje rieku Slaná

ROŽŇAVA / Už takmer dva mesiace vyteká z nefunkčnej nižno-slanskej bane voda, plná ťažkých kovov, priamo do rieky Slaná. Situácia sa už rieši na pôde dvoch ministerstiev. Do štôlne Jozef vošli banskí záchranári, aby zistili čo sa priamo v bani deje. Jedným z podozrení bolo aj to, že v bani horí, pretože z nej vyteká teplá voda.

Pred vstupom do štôlne museli banskí záchranári absolvovať tak prípravu ako aj lekársku prehliadku. "Prieskumná čata v zložení 5 banských záchranárov je v podzemí a sú tam za účelom toho, aby zdokumentovali skutkový stav banských diel," vysvetlil Marián Paulík, vedúci pohotovostnej služby Hlavná banská záchranná služba. 

Išlo o neštandardný zásah, nakoľko sa banskí záchranári museli dostať do hĺbky viac ako 1700 metrov. Na mnohých miestach 10 rokov neprefáranej bane bolo nedýchateľné prostredie. "Musia rátať so všetkým a dôležitá je opatrnosť," povedal vedúci Marián Paulík. 

Výprava sa podarila

Banskí záchranári strávili v bani viac ako 4 hodiny, ich výprava sa podarila. "Technicky sa bude dať vyriešiť odklon tej banskej vody, aby vytekala smerom na štôlňu Jozef," konštatoval Paulík. Podozrenie, že v bani horí sa, našťastie, nepotvrdilo, ďalším krokom teraz bude nájsť technické riešenie, ktoré zabezpečí, aby z bane prestala vytekať kontaminovaná voda. Aj to je už na dosah ruky.  "Vízia je, už bola aj načrtnutá, bližšie sa ku tomu vyjadrovať nebudem," reagoval Paulík. Podobná situácia môže nastať vo všetkých rudných baniach na Slovensku. Práve v Nižnej Slanej má ísť o pilotný projekt, ako výtokom banských vôd z baní zabrániť. "Ďalším krokom je zabezpečiť, aby sa podobná situácia na SK už neopakovala," konštatoval prednosta OÚ RV, Jaroslav Šíp.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy