Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Novinárka učí ukrajinské deti a ich rodičov slovenčinu
Zdielať na

Novinárka učí ukrajinské deti a ich rodičov slovenčinu

KOMÁRNO / Snaživí, disciplinovaní žiaci aj dospelí. Na komárňanských základných školách, začala učiť Ukrajincov novinárka, ktorá takto charakterizovala svojich žiakov z kurzov slovenčiny. Na jej hodinách sa aj známkuje a doma potom známky deťom, podpisujú rodičia a rodičom ich deti. Humor a dobrá nálada je pre tých, ktorí ušli pred vojnou, tým najlepším liekom.

Do školských lavíc základnej školy v Komárne, sadli nielen ukrajinské deti, ale aj ich rodičia. Novinárka Ľubica Balková z Humenného, sa pred viac ako 30-timi rokmi, vydala do Komárna. Rusínka, ktorú rodičia zapísali do ukrajinskej základnej školy, po 43 rokoch oprášila svoje znalosti, aby pomáhala. "Keď sa stala tá strašná vec, že na Ukrajine začala vojna, tak som si povedala, čo môžem ja urobiť, mám skúsenosti s učením aj tu v Komárne," vysvetlila Ľubica. S riaditeľmi tunajších škôl sa dohodla, že popoludnia bude tráviť v školách s ukrajinskými deťmi a ich rodičmi. "Hovorí po ukrajinsky a prekladá do slovenčiny, po ukrajinsky sa učila dávno, tak ona pomáha nám a my zase jej," vyjadril sa Ivan. "Je tu dobrá atmosféra, je tu fajn," vyjadrila sa aj Maria.

S deťmi sa na kurze sústreďujú na predmety v škole, s rodičmi preberajú skôr praktické témy, potrebné pre život. S deťmi aj dospelými sa dohodla, že známky, ktoré dostávajú do zošita, si budú vzájomne podpisovať. "Zožalo to veľký úspech, potlesk, aby bola motivácia, aby bola sranda. Odpútať sa tým, že niečo sa naučia, zisťujú, že je to ľahké. Na začiatku im dávam slová, ktoré sú na 80 % podobné," dodala Ľubica. "Doma zostala mama, babka a otec. Je mi smutno za nimi. Našla som si kamarátku z vedľajšej triedy, hovoríme spolu anglicky," vysvetlila Viera.

​10-ročný Jechor z Čerkasy, má po prvých hodinách pocit, že slovenčina nie je zložitá. Doma robil triatlon, rád by v ňom u nás pokračoval. O Slovensku predtým nikdy nepočul. "My sme najprv rozmýšľali, že pôjdeme do Čiech, ale zostali sme," dodal. Jediným mužom v triede je zubár Valerij, otec troch detí, ktorý spolu s manželkou Káťou, prišiel do Komára pred týždňom. "Konverzácia je dôležitá, aby som sa vedel dohovoriť," vysvetlil Valerij. "Ja som im povedala, že to, čo sa stalo, nezmeníme a to, čo bude, tiež nezmeníme veľmi. Môžeme zmeniť to, ako tu žijeme," dodala na záver Ľubica.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy