Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Lietanie s dronom má jasné pravidlá a za ich porušenie hrozia sankcie
Zdielať na

Lietanie s dronom má jasné pravidlá a za ich porušenie hrozia sankcie

SLOVENSKO / Zábery zo vzduchu sú atraktívne a často ich využívajú médiá, alebo napríklad predajcovia nehnuteľností. Lietanie s dronom má ale svoje jasné pravidlá a za ich porušenie hrozia dokonca sankcie. Nejde pritom len o takzvané bezletové zóny, areály letísk či vojenských objektov. Ak chcete lietať s dronom, musíte brať ohľad aj na zvieratá.

Používanie takéhoto zariadenia nie je len o zručnosti, ale aj o dodržiavaní určitých zásad a pravidiel. Napríklad lietanie s dronom v ochranných pásmach, si vyžaduje súhlas príslušného orgánu. "Od tretieho stupňa ochrany, je let lietajúcim zariadením pod súhlasom, čiže vyžaduje sa súhlas orgánu ochrany prírody," vysvetlila riaditeľka sekcie ochrany prírody a krajiny, Marta Mútňanová. Súhlas je potrebný preto, aby ochranári vedeli, v akom čase chce užívateľ dronu v prírode lietať.

"Napríklad orol skalný je citlivý na vyrušovanie počas hniezdenia, nalietavanie dronom popri hniezde, môže spôsobiť to, že orlica zanechá znášku, opustí vajcia, opustí mladé," dodal Dan Harťanský, ŠOP SR. Okrem určenia vhodného času pre let s technickým zariadením v prírode, ochranári pri udeľovaní súhlasu, zvažujú aj dĺžku letu a berú ohľad na zver, ktorá žije v danej lokalite. "Pre zvieratá predstavuje dron nebezpečenstvo. Drobné cicavce, alebo mladé kamzíky či svište, pred týmto unikajú. Pri úniku môžu dôjsť k zraneniu, prípadne k smrti. Osobe, ktorá používa dron bez povolenia, hrozí pokuta v blokovom konaní do 300 eur, v priestupkovom viac ako 3 000 eur," dodal Harťanský.

Pomôcť môže aplikácia

Zorientovať sa v zónach, kde je možné a kde zakázané používanie dronu, je zhrnuté v bezplatnej aplikácii. "Aplikácia v sebe integruje lokality, v blízkosti riadených aj neriadených letísk, ktoré podliehajú obmedzeniam dronovej prevádzky," vysvetlil Václav Michalčík, z asociácie Mám dron. No piloti dronov v aplikácii nájdu aj územia, v blízkosti rýchlostných ciest, železníc a vojenských objektov, či bezletové zóny, ktoré určili spolupracujúce samosprávy, ako napríklad školy, detské ihriská, nemocnice či verejné parky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy