Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pri železničnej stanici v Nových Zámkoch našli 220-kilovú bombu
Zdielať na

Pri železničnej stanici v Nových Zámkoch našli 220-kilovú bombu

NOVÉ ZÁMKY / Vo štvrtok, 7.4. v obedňajších hodinách bolo polícii oznámené, že v blízkosti železničnej stanice našli 220-kilovú bombu. Udialo sa tak pri výkopových prácach.

"Policajní pyrotechnici po príchode na miesto uviedli, že bomba je odistená, a preto bolo potrebné evakuovať okolie. To znamená niekoľko firiem a rodinných domov v okolí asi 500m," napísala polícia na svojej sociálnej sieti.

Na miesto privolali expertov z Kriminalistického a expertízneho ústavu z Bratislavy. Pyrotechnikom sa už podarilo odmontovať zápalku bomby, čím sa stala bomba nefunkčná. "Asi po dvoch hodinách sa podarilo demontovať zápalku bomby, čím sa stala nefunkčná a podľa ich vyjadrení bezpečnou," potvrdila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre, Viktória Borloková. 

Policajní pyrotechnici po príchode na miesto uviedli, že bomba je odistená, preto je potrebné evakuovať okolie. Štátna aj mestská polícia začala s evakuáciou osôb z rodinných domov a firiem v okolí 500 metrov, žiadali občanov, aby ich na nevyhnutný čas opustili.

Nové Zámky počas druhej svetovej vojny zažili najničivejší letecký útok na území dnešného Slovenska. Hlavným dôvodom na bombardovanie mesta bola práve železničná stanica, ktorá mala strategický význam. Nie je preto vylúčené, že počas výstavby modernej umývačky vagónov a lokomotív sa podobný scenár ešte zopakuje.

Vo štvrtok, 7.4. bola dôvodu nebezpečného nálezu prerušená aj železničná doprava v smere z Nových Zámkov do Palárikova. "Kvôli prerušeniu dopravy meškalo 5 vlakov v trvaní od 2 do 81 minút, a 4 vlaky boli odrieknuté bez náhrady," potvrdila hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky, Ria Feik Achbergerová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy