Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Realita študentov v Nitre: Viacerí spia len na matracoch v malej izbe
Zdielať na

Realita študentov v Nitre: Viacerí spia len na matracoch v malej izbe

NITRA / Jedná sa o študentov strednej veterinárnej školy v Nitre. Minulý týždeň v internáte horelo a jedno poschodie aktuálne nemôžu používať. Študenti sú nespokojní s týmto provizórnym riešením. Podľa riaditeľa už je pre nich vybavený iný internát.

V stredu, 30. marca, na internátnej strednej veterinárnej škole vypukol požiar. Evakuovať museli zhruba 300 študentov. Horelo v jednej zo študentských izieb. Podľa predbežných informácií požiar spôsobili hodinky, ktoré sa elektronicky nabíjali. "Príčinou požiaru bol elektrický skrat alebo technická porucha na zariadení," informuje hovorkyňa Hasičského a záchranného zboru v Nitre, Andrea Červočová.

Okolo 40 študentov sa už do izieb vrátiť nemohlo. Tí teraz hovoria o tom, že bývajú v nevyhovujúcich podmienkach. "My sme na izbe s ďalšími, ktorých ani nepoznáme a sme natlačení na kope," hovorí študentka. "Z dôvodu požiaru a zadymenia sa miestnosti nedajú využívať, ide o miestnosti na 2 poschodí," vyjadrenie riaditeľa školy. 

Do malých miestností, v ktorých už bývajú traja žiaci, pribudli matrace. Na nich spia študenti, ktorí nemôžu byť vo svojich izbách. "Spíme na poduškách na zemi, bola tam proste zima," hovorí študentka. "Spíte tam a ráno to je sfúknuté, akoby ste spali na zemi, aby sme neprišli o kríže," tvrdí študentka. 

S týmto riešením sú nespokojní hlavne maturanti, do školy chodia unavení a navyše sa teraz potrebujú veľa učiť. "Nemám si kde potraviny dať, ani knihy uložiť, čo ja mám veľa kníh. Nedá sa mi tam učiť, keďže som vlastne na zemi," hovorí študentka. 

Riaditeľ školy nám odpovedal, že situáciu riešia. Dočasne vybavili iný internát a zničené poschodie budú rekonštruovať. Žiakov odrádza to, že internát je na druhej strane mesta. "Žiaci mali možnosť sa presťahovať už v pondelok. Prvá predbežná informácia je, že záujem má 13 žiakov, no nie je to potvrdené od zákonného zástupcu žiaka," vyjadrenie riaditeľa školy. "Väčšina ľudí si rieši byty, pretože Cabaj je ešte aj problém s cestovaním," hovorí študentka. 

Súvisiace články