Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovensko je 18 rokov v NATO
Zdielať na

Slovensko je 18 rokov v NATO

BRATISLAVA / Slovensko sa presne pred 18 rokmi, 29. marca 2004, stalo plnohodnotným členom najväčšej a najsilnejšej obrannej aliancie na svete. Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa práve v posledných týždňoch to najviac cítime.

18 rokov v NATO

"Za tých ostatných 18 rokov práve v posledných týždňoch najviac cítime, aké dôležité bolo z pohľadu garancie našej bezpečnosti vstúpiť do Severoatlantickej aliancie. Hoci Slovensko nie je priamo ohrozené, čelí najväčšej bezpečnostnej výzve od svojho vzniku. Spoločne s našimi spojencami však stojíme na správnej strane dejín a náš postoj voči ruskému agresorovi je jasný a jednotný,“ uviedol pri tejto príležitosti minister obrany SR Jaroslav Naď.

Šéf rezortu obrany zároveň zdôraznil, že od svojho vstupu do štruktúr Severoatlantickej aliancie sa stalo Slovensko jej spoľahlivým a rešpektovaným členom. "Pod princípom „jeden za všetkých, všetci za jedného“ je pre nás NATO garanciou toho, že sa nezobudíme do rána, do akého sa 24. februára prebúdzali naši ukrajinskí susedia. Jasným znamením týchto obranných a bezpečnostných záruk je vytvorenie mnohonárodnej bojovej skupiny na našom území v rámci Posilnenej predsunutej prítomnosti NATO, ktorá demonštruje našu súdržnosť a pripravenosť brániť sa spoločne proti akejkoľvek hrozbe – a to v súlade s bezpečnostnými záujmami a strategickými dokumentami SR, ktoré jasne definujú našu zahranično-politickú a bezpečnostnú orientáciu,“ doplnil minister Naď.

Minister tiež poďakoval spojencom za ochotu a ich odhodlanie pri posilňovaní východného krídla Aliancie a zdôraznil, že aj Slovensko sa za posledných 18 rokov postupne zaradilo ku krajinam, ktore svojim zodpovednym pristupom a plnenim medzinarodnych zavazkov spoločne prispievajú ku kolektivnej bezpečnosti členskych krajin Severoatlantickej aliancie.

Jedna batéria Patriotu už je zapojená na Sliači

 Jedna batéria protileteckého systému Patriot jednotiek NATO je už zapojená na Sliači a v najbližších dňoch by mail prísť ďalšie dve. Povedal to na dnešnej tlačovej konferencii minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) s tým, že systémy by mali byť umiestnené tak, aby čo najlepšie pokryli územie SR.

"Aktuálne sa sústredíme na východnú hranicu SR," uviedol minister. Zároveň upresnil, že nasadený je aj náš systém S-300. "Nebudeme dávať S-300 nikde bez toho, aby sme mali adekvátnu náhradu," zopakoval Naď s tým, že toto stanovisko je nemenné a jasné. Odovzdanie S-300 Ukrajine preto podľa neho nie je otázka najbližších dní, ani týždňov.

Celkovo podľa Naďa príde na Slovensko spojenecká technika v hodnote štyri miliardy eur. "Radarové systémy Sentinel, môžem hovoriť o systémoch protivzdušnej obrany Avenger, môžem hovoriť o mechanizovaných jednotkách," vysvetlil minister. Doplnil, že prísť by mali aj tanky, ale aj systémy kybernetickej bezpečnosti, drony alebo systémy rádioelektronického boja. Toto podľa neho ušetrí Slovensku obrovské peniaze, keďže predmetnú techniku nemusíme kupovať, ale bude nás chrániť.

Všetka spomenutá technika je podľa Naďa zahrnutá v mandáte pre 2100 spojeneckých vojakov, ktorých prítomnosť na Slovensku odsúhlasil aj parlament. "Priebežne to budeme upravovať podľa toho, ako sa dohodneme s ďalšími krajinami," dodal minister

​Na modernizáciu viac ako pol miliardy

Na modernizáciu vybavenia Ozbrojených síl SR išlo v minulom roku 564 miliónov eur. Momentálne má podľa Naďa rezort obrany rozrobených 107 modernizačných projektov.

"Zavádzame moderné technológie a zbavujeme sa závislosti na Rusku," uviedol Naď s tým, že využívanie ruskej techniky je aj v súvislosti s agresiou na Ukrajine neudržateľné. "Tie najväčšie oriešky, ktoré máme pred sebou, sú ešte lietadlá MiG-29 a systém S-300," skonštatoval minister. Popri nových stíhačkách F-16, za ktoré rezort zaplatil v minulom roku splátku 430 miliónov eur, ministerstvo podľa Naďa kúpilo aj dva nové vrtuľníky pre špeciálne jednotky a pre stroje Black Hawk, ktoré už Slovensko má, zase prikúpili výzbroj. Ako zásadný modernizačný projekt označil minister aj chystané zaobstaranie kolesových a pásových bojových vozidiel. „Tým urobíme veľký krok aj k naplneniu ťažkej mechanizovanej brigády, teda záväzku, ktorý sa dlho odkladal," vyhlásil minister.

Pokiaľ ide o údržbu infraštruktúry, podľa Naďa sa minulý rok za týmto účelom navýšili finančné prostriedky o 170 percent. "Tie splesnivené rozpadnuté kasárne, ktoré ohrozujú vojakov a ostatných zamestnancov, toho sa postupne zbavujeme," vyhlásil Naď. Doplnil, že zatepľovanie alebo rekonštrukcia kotolní vo vojenských objektoch prispejú aj k energetickej efektívnosti.

Na výstroj vojakov išlo podľa ministra v minulom roku 17,5 milióna eur. Rezort zároveň podľa neho spustil projekt na zaobstaranie nových uniforiem pre vojakov. "Uniforiem, ktoré budú hodné slovenských vojakov, ktoré nebudú mať nejaký sovietsky odkaz," zdôraznil minister. Dodal, že nové uniformy by mali odkazovať ešte na prvú Československú republiku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy