Zatiahnuté
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
V prípade smrti jeden a pol ročnej Dianky čelí, po primárovi, obvineniu aj ďalšia lekárka z galantskej nemocnice
Zdielať na

V prípade smrti jeden a pol ročnej Dianky čelí, po primárovi, obvineniu aj ďalšia lekárka z galantskej nemocnice

SEREĎ (OKR. GALANTA) / Štyri a pol roka, už čakajú rodičia Jarašovci na vyšetrenie príčin náhleho odchodu ich milovanej, len 1,5 ročnej dcérky Dianky. Nastal ale ďalší zásadný posun. Po obvinení primára pediatrie v nemocnici Galanta, už obvineniu čelí aj ďalšia lekárka. Pochybenie nemocnice, pritom konštatoval aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Na osudný deň, 10. októbra, jej mama Jana nikdy nezabudne.

"Je to strašne dlho, čo to všetko trvá a naťahuje sa. Všetko to, čo sme my už vedeli dávno, teraz máme na papieri, lebo mojej Dianke nedali všetko, čo mali," vysvetlila Jana, matka Dianky. Vyšetrovateľ v obvinení lekárky Martiny M., z prečinu usmrtenia uviedol, že nedostatočne klinicky vyšetrila malú Dianku. Napriek zvracaniam nezhodnotila stav hydratácie, ani nevykonala vyšetrenie, či má dieťa obranné reflexy. Pochybení ale podľa uznesenia polície, mala spraviť ešte viac. "Lekárka informovala nemocnicu o vznesení obvinenia na svoju osobu. Keďže ide o jej osobnú záležitosť, obsah obvinenia nemocnica nepozná," vyjadril sa hovorca siete nemocníc, Tomáš Kráľ.

Konanie lekárky tvrdo skritizovali aj znalci vo svojom posudku

Jej postup v osudný deň, hodnotia ako medicínsky nesprávny. "Práve táto lekárka nám stále tvrdila, že Dianka je len unavená a spinká z infúzie a pritom ona od rána upadala do kómy. Keď som jej vravela, že je ako handrová bábika, nikto nič nespravil," opísala matka Dianky. Malú Dianku najskôr liečili v nemocnici v Žiari nad Hronom. Opätovne ju hospitalizovali už v nemocnici v Galante. Tam sa jej stav zhoršil natoľko, že ju vrtuľník v kóme previezol do Bratislavy. "Prečo práve ju zanedbali. Keby dostala správnu zdravotnú starostlivosť, tak je ešte stále s nami," vyjadrila sa matka Dianky.

Ešte pred dvoma rokmi vyšetrovateľ obvinil aj primára pediatrie

Podľa uznesenia nevykonal všetky zdravotné výkony. Nenaordinoval okamžitý odber krvi, ani nezabezpečil odber moču a stolice. Vo funkcii je doteraz a ešte mu pribudla ďalšia. "Polícia sa prípadom naďalej intenzívne zaoberá a vo veci vykonáva potrebné procesné úkony. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie, nie je v súčasnosti možné, poskytnúť žiadne bližšie informácie," uviedla v stanovisku Mária Linkešová, hovorkyňa KR PZ Trnava. V tomto prípade je pritom už tretí vyšetrovateľ. Ten prvý, po kontrole z rezortu vnútra priznal zaujatosť. Dovtedy vec ale vyšetroval 3 roky. Užialení rodičia sa so stratou malej Dianky nevedia zmieriť, preto sú odhodlaní ďalej bojovať. Chcú totiž, aby za jej smrť, bola vyvodená zodpovednosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy