Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Duckého miliardová zmenka je neplatná
Zdielať na

Duckého miliardová zmenka je neplatná

Zdroj: TASR

Súd rozhodol: Dvojitý údaj splatnosti na zmenke ju robí absolútne neplatnou

"Dvojitý údaj splatnosti na zmenke ju robí absolútne neplatnou," citovala z rozsudku sudkyňa a tým dala za pravdu tvrdeniam právneho zástupcu SPP. Zároveň uviedla, že zmenka je premlčaná. Voči verdiktu súdu je prípustné odvolanie. Právny zástupca BEL uviedol, že to zváži po preštudovaní písomného vyhotovenia rozsudku.

SPP považuje všetky takzvané Duckého zmenky za podvodné. Právny zástupca SPP podal voči žalobe v tomto konaní desať námietok. Argumentuje najmä verdiktom Najvyššieho súdu SR z 1. apríla, ktorý potvrdil rozhodnutie bratislavského Krajského súdu. Ten v decembri 2008 vyhlásil podobnú zmenku na jednu miliardu českých korún za neplatnú. Zmenka "na videnie", ktorá sa prepláca na základe predloženia, mala dopísaný aj dátum splatnosti a to z nej podľa súdu urobilo bezcenný papier. Zároveň, zmenka "na videnie" je splatná len do jedného roka od vystavenia. Zmenku, ktorou sa dnes zaoberal súd, podpísal Ducký v októbri 1998.

Generálny prokurátor Dobroslav Trnka podal v júni na Najvyššom súde SR mimoriadne dovolanie pre zmenku na 400 miliónov českých korún, ktorú mal vystaviť Ducký. V tomto prípade ju totiž súd uznal za platnú. "Podanie mimoriadneho dovolania proti rozsudku Okresného súdu Bratislava V z 21. mája 2007 a rozsudku Krajského súdu v Bratislave z 28. apríla 2009 bolo podľa generálneho prokurátora nevyhnutné v záujme zabezpečenia ochrany práv, keďže rozhodnutia súdov sú vykonateľné a vykonaním rozsudku hrozí značná hospodárska škoda, ako aj iný, vážne nenapraviteľný následok," informovala vtedy hovorkyňa generálneho prokurátora Jana Tökölyová.

Bývalého generálneho riaditeľa SPP a exministra hospodárstva Jána Duckého zavraždili 11. januára 1999. Z vraždy obžalovali Ukrajinca Olega K. Trestné stíhanie v tejto veci bolo 22. júla tohto roku odovzdané ukrajinským orgánom.

Zdielať na

Najčítanejšie správy