Oblačno
22°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Niektoré ukrajinské firmy nájdu zázemie na východnom Slovensku. Primátori neskrývajú nadšenie
Zdielať na

Niektoré ukrajinské firmy nájdu zázemie na východnom Slovensku. Primátori neskrývajú nadšenie

SLOVENSKO/UKRAJINA / Niektoré ukrajinské firmy nájdu útočisko a zázemie na východnom Slovensku. Prezradil to minister hospodárstva Richard Sulík v relácii Na hrane. Túto novú formu pomoci rieši vzhľadom na pretrvávajúci vojnový konflikt. S firmami aktívne rokuje a išlo by o ich kompletné presťahovanie. Primátori sú tomu otvorení.

"Jednám už s dvomi veľkými spoločnosťami, ktoré chcú z Ukrajiny celú firmu presunúť. A to sa bavíme v tom jednom prípade o veľkom počte, viac než tisíc programátorov napríklad. Kde by aj veľa slovenských programátorov potom mohlo pracovať," uviedol minister hospodárstva Richard Sulík.


Richard Sulík tvrdí, že za toto riešenie bojuje aj preto, lebo v hre bol aj presun ukrajinských spoločností do Poľska. Problémom je aj to, že väčšina programátorov sú muži a tí krajinu aktuálne opustiť nemôžu.

"Robíme na tom intenzívne, hlavne im to veľmi teda tlačí. Ženy môžu prísť, samozrejme," vyhlásil Sulík. Obe firmy sú podľa ministra pre nás veľmi perspektívne. V jednom prípade ide o stovky a v druhom o tisícky vysoko kvalifikovaných pracovných miest.

"A chcú ísť na východ, nechcú ísť nikam inam, lebo chcú mať blízko k ukrajinskej hranici. Práve pre východ by to bolo úžasné," uviedol minister hospodárstva.

"To ja vítam. Ak sa pánovi ministrovi podarí Slovensko predať ako atraktívnu krajinu, kde by mohli prísť a súhlasím, to je veľká šanca pre východné Slovensko," vyjadril sa predseda strany Hlas-SD, Peter Pellegrini.

A nadšenie neskrývajú ani primátori Humenného a Michaloviec. Pretože práve tieto regióny sú cieľovkou presunu. Dôraz ale kladú na životné prostredie.

"Bol by to fantastický posun v ekonomickom rozvoji nášho regiónu. Túto myšlienku vítam s maximálnou ústretovosťou a som pripravený aj na okamžité rokovanie s potenciálnymi investormi," vyhlásil primátor Humenného, Miloš Meričko.

"My sa Michalovce tešíme každému možnému investorovi. Pokiaľ by išlo o nejakú ponuku pracovných príležitostí, ktoré sú sofistikované. Tak o tieto pochopiteľne v meste by sme mali veľký záujem a mesto by rado pomohlo v tom, aby sa to mohlo u nás etablovať," povedal primátor obce Michalovce, Viliam Záhorčák.

Presné kontúry presunu Ukrajinských spoločností na Slovensko budú jasné až po podpise investičnej zmluvy. Kedy to bude, minister hospodárstva ešte odhadnúť nevie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy