Skoro jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Tuberkulóza či HIV. Naši zdravotníci sa kvôli migrácii pripravujú na choroby, ktoré bežne neriešia
Zdielať na

Tuberkulóza či HIV. Naši zdravotníci sa kvôli migrácii pripravujú na choroby, ktoré bežne neriešia

SLOVENSKO / Potom, čo sa objavili správy o tom, že na Ukrajine je viac prípadov HIV alebo tuberkulózy a je tam aj nižšia zaočkovanosť, odborníci upokojujú, že situáciu sledujú. Zatiaľ zaznamenali takéto ochorenia len rádovo v jednotkách. Aj tak ale zabezpečujú dostatok liekov pre ľudí, utekajúcich pred vojnou, ktorí potrebujú pokračovať v liečbe.

Potom, čo viacerí otvorili tieto otázky, reagovalo ministerstvo. "Môžeme ubezpečiť, že neevidujeme v súčasnosti nejaký vysoký nárast tohto ochorenia," vyjadrila sa hovorkyňa ministerstva zdravotníctva, Zuzana Eliášová. Lekári zhodne hovoria, že dôvod na obavy nie je. Treba sa ale pripraviť na liečenie aj takýchto pacientov. Viacerí hovoria, že z akýchkoľvek krajín, by ľudia utekali pred vojnou, každá krajina môže mať svoje špecifiká. "Veľmi pozorne monitorujeme túto situáciu," vyjadril sa infektológ Pavol Jarčuška.

Odborníci sa venujú trom oblastiam

"Na Ukrajine je významný vyšší výskyt tuberkulózy, zabezpečili sme dostatok liekov," dodal Pavol Jarčuška. Rovnako sa zabezpečujú aj lieky na HIV, keďže Slovensko ma výnimočne menej prípadov, teda aj menšiu zásobu liekov. "Zabezpečili sme aj tieto lieky, pretože pri HIV platí, že ak má pacient nezistiteľnú, alebo nízku vírusovú nálož, nepredstavuje riziko pre okolie," dodal Jarčuška. "Na Ukrajine je incidencia HIV, alebo počet pacientov s týmto ochorením, priemerný, ako v iných krajinách," dodal lekár Peter Sabaka. Budeme zrejme potrebovať aj viac infektológov, špecializujúcich sa na HIV.
Tretia oblasť, ktorá sa rieši, je očkovanie proti bežným detských chorobám. "Pripravujeme aj koncepciu očkovania ukrajinských detí," dodal Jarčuška.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy