Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
V bratislavskej nemocnici operovali 14-ročného chlapca, ktorého zranil výbuch v Charkove
Zdielať na

V bratislavskej nemocnici operovali 14-ročného chlapca, ktorého zranil výbuch v Charkove

BRATISLAVA / To, čo Rusi naďalej odmietajú nazývať vojnou, je vojna. Armáda Ruskej federácie na cudzom území ostreľuje mestá, v ktorých umierajú a sú ranení nevinní civilisti. Aj 14-ročný Glib, chlapec z Charkova, žil donedávna bežný život mladistvého. Potom sa ozvala streľba a napriek tomu, že sa s rodinou utekal ukryť do pivnice, bol pri streľbe na ich dom zranený. S veľmi vážnym zranením hlavy utiekol spolu s mamou do bezpečia, na Slovensko. 18. marca ho v Bratislave operovali a náš štáb bol pri tom.

14-ročný Glib je prvý ukrajinský chlapec s vojnovým zranením, ktorého operoval slovenský chirurg, v UNB v Ružinove. Na Slovensko prišiel potom, ako ho v rodnom Charkove zranili ruskí vojaci pri ostreľovaní mesta. "Sedel som doma s rodičmi, začalo sa strieľať. Veľmi sa otriasal dom. Obul som sa a utekal som do pivnice, do úkrytu. Bomba trafila pivnicu. Pivnica vybuchla a niečo mi trafilo do oka. Celú bundu som mal zakrvavenú," opísal Glib. Dve rany na chlapcovej tvári vyzerajú ako drobné poranenia. Až 3D záber jeho lebky, ukazuje rozsah zranení. Úlomok mu prešiel krížom cez celú tvár. "Je rozdrvená spodina očnice, odtrhnutý nos a kompletne uvoľnená horná čeľusť," vysvetlil Ladislav Czakó, prednosta Kliniky ústnej, čeľustnej a tvárovej chirurgie LF UK a UNB.

Úlomok tesne minul jeho oko

"Chlapec mal určite šťastie v tom, že nezasiahlo samotné oko a že nedošlo k masívnemu krvácaniu,"  dodal Ladislav Czakó. Gliba potom previezli na operačnú sálu. "Na rekonštrukciu očnice použijeme takú prefabrikovanú dlahu, ktorú si pripevníme, upravíme," dodal Ladislav Czakó. Tím slovenských lekárov pracoval na Glibovej tvári približne hodinu, bez nečakaných komplikácií. "Operácia sa podarila naozaj dobre, u mladých jedincov to hojenie je veľmi dobré, myslím si, že by to malo byť v poriadku," skonštatoval Ladislav Czakó. Glibova mama je momentálne v Dubnici nad Váhom, keďže sa nemala ako dostať do Bratislavy. Ustarostene čaká na správy o synovom stave. Pani Svitlana stále presne nevie, čo sa v osudný deň stalo. Syna našla celého od krvi. "Začala streľba a syn utekal do pivnice. Zrazu som počula výbuch. Potom som syna našla v pivnici, odvšadiaľ mu tiekla krv, najmä z nosa," vysvetlila pani Svitlana.

Po príchode na Slovensko chlapca okamžite odviezli do nemocnice

Zatiaľ, čo ho operovali, jeho mama netrpezlivo čakala, ako to celé dopadne. "Sme v kontakte. Utešuje ma a hovorí, že sa nemám báť, že je na izbe s pánom, ktorý ho učí po slovensky. Keď sa vráti bude učiť on mňa," dodala. "Urobíme určite priestor na to, aby pacienta mohla navštíviť mamina. Ráno volala, my sme komunikovali telefonicky. A teraz jej budeme volať, že ten operačný výkon prebehol v poriadku, takže aby bola ukľudnená," vyjadril sa na záver Ladislav Czakó.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy