Jasno
13°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Máme ďalšiu dodávku ruského jadrového paliva. Okolnosti v prípade plynu a ropy ostávajú otvorené
Zdielať na

Máme ďalšiu dodávku ruského jadrového paliva. Okolnosti v prípade plynu a ropy ostávajú otvorené

SLOVENSKO / Na Slovensko prišla v stredu, 16. marca ďalšia dodávka ruského jadrového paliva pre naše elektrárne. Dokedy nám jeho zásoby vydržia, nechcel minister hospodárstva prezradiť. Richard Sulík ale naznačil, že aj s ohľadom na budúci rok by sme mali byť v tomto ohľade "v suchu". V prípade iných zdrojov energie to ale až tak ružovo nevyzerá.

Ruské nákladné lietadlo pristálo na bratislavskom letisku skoro ráno. Dve dodávky jadrového paliva v priebehu dvoch týždňov by mali pokryť potreby našich reaktorov až do budúceho roka.

Otázka je, či je to veľa alebo málo. Podľa analytika je dobré, že ho tu máme. Práve toto palivo by ale mohlo byť v najbližšom čase náš najväčší energetický problém.

"Pretože na rozdiel od ropy a plynu v tomto momente sa nedá nahradiť," hovorí analytik Iness, Martin Vlachynský.

Prechod na iný druh totiž potrvá roky. V súčasnosti treba hasiť aj možný nedostatok a vysoké ceny iných surovín. Už čoskoro bude treba plniť zásobníky plynu. 

"V momente, ak by došlo k zatvoreniu ruského plynu zo dňa na deň, tak Európa nebude schopná zabezpečiť plné zásobníky na budúcu sezónu," uviedol výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu, Richard Kvasňovský.

To isté platí aj pri rope. Únia si preto bude musieť veľmi rýchlo povedať, ako ďalej. "Je tam veľa otáznikov a zatiaľ málo odpovedí," povedal analytik portálu Energia pre vás, Jozef Badida.

"Potrebovali by sme nájsť zhodu na tom, ako presunúť niektoré dodávky smerom na východ," vysvetlil Vlachynský. 

Okrem toho, netreba zabúdať ani na ekologické následky. "Paradoxom je, že keď chce Európa odísť od ruského plynu, bude to musieť, okrem iného, urobiť aj spôsobom, že bude zapájať tie špinavšie zdroje, ako je napríklad uhlie," povedal Kvasňovský. 

Prísť o časť energií znamená vzdať sa komfortu a siahnuť hlbšie do vrecka. Týka sa to napríklad aj cien pohonných látok.

"Tá situácia u nás začína byť, samozrejme, kritická, ale stále nenarážame na nejaké technické alebo ekonomické problémy, ktoré by to nedokázali utiahnuť," uviedol štátny tajomník ministerstva hospodárstva, Karol Galek. 

V rámci zmierňovania dosahov drahých energií dnes vláda schválila novelu zákona o regulácii sieťových odvetví. Čo prinesie?

"Každá jedna domová kotolňa dostane na budúci rok možnosť byť regulovaná," vyhlásil Karol Galek. 

Upozornil, že regulácia nie je všeliek. Väčšinu pravidiel totiž určuje trh. Napriek tomu, že štátu sa podarilo zafixovať cenu elektriny pre domácnosti do konca roka 2024, v prípade iných zdrojov sa treba pripraviť na éru drahších energií. 

"Na budúci rok budú musieť všetci počítať s ďalším výrazným nárastom cien," potvrdil Kvasňovský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy