Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Štát sa po dvoch týždňoch spamätal, mení systém na hraniciach
Zdielať na

Štát sa po dvoch týždňoch spamätal, mení systém na hraniciach

SLOVENSKO / Vymenili si zmeny, vyhrnuli rukávy a bez nároku na honorár prišli na východnú hranicu. Slovenskí šéfkuchári, z hotelov a reštaurácií, prišli dobrovoľne variť pre vyhladnutých ukrajinských utečencov. Zadarmo. Štát sa spamätal po vyše dvoch týždňoch a objednal si firmu, ktorá začala na hranici variť za peniaze. Navyše poslal vojenskú kuchyňu. Tá zatiaľ nežala veľký úspech. Dôvodom je podľa dobrovoľníkov zlá organizácia.

Za 14 dní viac ako 14-tisíc porcií jedla

"Okolo 600 litrov polievky robíme denne," povedal prezident Aregala SR Kuchári bez hraníc Marek Mruz. Dobrovoľníci varia vo Vyšnom Nemeckom už viac ako dva týždne bez nároku na odmenu. 

Štrnásť dní. Štrnásť tisíc vydaných porcií jedla. A to len v jednom stánku organizácie Kuchári bez hraníc, kde sa slovenskí šéfkuchári na čiare neďaleko Užhorodu nonstop striedajú pri varení. Z vyberaných surovín, ktoré nakúpili za sponzorské dary, alebo za vlastné. Doteraz v hodnote viac ako 10- tisíc eur.
"Sme všetko dostali od našich dodávateľov, našich sponzorov, takisto ako aj obalový materiál, aby sme mali do čoho naberať. No a to všetko ide z vlastných zdrojov," priblížil detaily Marek Mruz. 

Štát teraz prichádza s úplne iným riešením

Ministerstvo vnútra zakontrahovalo cateringovú spoločnosť, ktorá mala variť porciu jedla v prepočte za 20 eur na osobu. Vraj aj preto, že firma bude voziť jedlo z Bratislavy. Po opakovaných otázkach, neskôr ministerstvo uviedlo, že im nedá za porciu jedla viac ako sedem eur. "Vzhľadom na urgentnosť situácie bolo oslovených niekoľko spoločností, ktoré boli kapacitne schopné zabezpečiť jedlo na hraničnom priechode. Rozhodujúca bola okamžitá pomoc. Cenová ponuka vo Vami uvedenej výške bola iba orientačná," napísali v stanovisku z Ministerstva vnútra SR. "Po prvé okresné mesto by sme našli dve cateringovky, ktoré by to zvládali," reagoval Marek Mruz. A zatiaľ čo ešte v nedeľu v stánku zakontrahovanom ministerstvom vnútra ponúkali vyprážané polotovary, po kritike sa v stánku už dnes chválili zdravším jedlom. Oveľa zaujímavejšie bolo stanovisko ministerstva vnútra na otázku, ako budú počet porcií kontrolovať: "kontroluje sa počet vydaných termoboxov - čiže jedál." Ako a kto to skontroluje sme sa nedozvedeli. "My varíme zadarmo a niekto za to berie peniaze? Dobre, veď v poriadku. Veď mne je jedno, kto bude variť, ale keby to bolo aspoň nejak systémovo povedané," vyjadril sa Marek Mruz. 

V Ubli uvaria aj 150 porcií obedov denne

Do obce Ubľa dnes dorazila armáda s poľnou kuchyňou. V prvých dňoch uvaria 150 porcií obedov a rovnaký počet večerí. O jedlo pre tisícky ľudí z Ukrajiny sa doteraz starala obec. Každý deň museli nakúpiť stovky kusov chleba, desiatky kg zeleniny, šunky aj salámy. Dobrovoľníci chystali 24 hodín denne toasty, obložené chlebíčky a vodou z rýchlovarných kanvíc zaliali stovky instantných polievok. "Dnes prvýkrát pripravujú stravu vojaci pre utečencov, čiže nám odpadla tá najväčšia starosť, ktorú sme doteraz mali," povedala starostka obce Ubľa, Nadežda Sirková. 

Chaos okolo poskytovaného jedla

Paradoxom je, že podľa informácií TV JOJ dnes z tristo uvarených jedál vojaci vydali celkovo 8. Na chaos okolo organizácie utečeneckej krízy na hraniciach pritom už od začiatku upozorňujú samotní dobrovoľníci. Tento fakt tak len potvrdzuje ich slová a poukazuje na to, že tu opäť zlyháva krízový manažment. "Pravá ruka nevie čo robí ľavá, načo sme tam dvaja?," pýta sa Marek Mruz.

Celý rozhovor s Marek Mruzom: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy