Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ľudia z Ukrajiny čakajú na vybavenie dokumentov v dlhých radoch. Situáciu komplikuje dvojitá registrácia
Zdielať na

Ľudia z Ukrajiny čakajú na vybavenie dokumentov v dlhých radoch. Situáciu komplikuje dvojitá registrácia

SLOVENSKO / Oddelenia cudzineckej polície po celom Slovensku, fungujú bez prestávky aj počas víkendov. Hoci sa postupne pridávajú ďalšie pracoviská, ľudia z Ukrajiny aj v týchto chvíľach čakajú v dlhých radoch. Na niektorých miestach sú tlmočníci aj dobrovoľníci, aby pomohli s urýchlením agendy. Tú komplikuje aj dvojitá registrácia.

Na vybavovanie dokumentov doposiaľ stačil preukaz odídenca, na základe ktorého, budúci zamestnávateľ alebo ten, kto mu poskytuje útočisko, vedel vybaviť všetky dokumenty. Stačiť mala jedna návšteva cudzineckej polície a jedno potvrdenie. "Tak k dnešnému dňu sme zistili, že úplne tak to nie je. Ak ich presúvame niekde mimo daného okresu alebo kraja, opätovne musíme absolvovať presne túto istú tortúru na cudzineckej polícii," vyjadrila sa Zuzana Čižmáriková, hovorkyňa spoločnosti Medirex. Asi 20 ľudí, ktorých registrovali v Bratislave, no následne im našli prácu v Tatrách, či v Košiciach, si musia papiere na polícii vybaviť odznova. 

Tejto problematike sa bude podľa zistení televízie JOJ, venovať medzirezortná pracovná skupina. Do prípadnej úpravy bude platiť nasledovné. "V prípade zmeny adresy ubytovania, si treba túto zmenu nahlásiť na miestne príslušnom oddelení cudzineckej polície. Je to z toho dôvodu, že budúce vyplácanie príspevkov na ubytovanie, bude naviazané na adresu uvedenú v príslušných informačných systémoch cudzineckej polície. Aj z tohto dôvodu už intenzívne pracujeme na tom, aby sa zmena adresy dala vykonať aj na obci, kam sa cudzinec s dočasným útočiskom presťahuje," vysvetlila Denisa Bárdyová, hovorkyňa PPZ SR.

Polícia odporúča využiť QR kód

Polícia na urýchlenie vybavovania naďalej odporúča využitie QR kódu, ktorým sa utečenci môžu aspoň efektívnejšie registrovať a skrátiť tak čakaciu dobu na cudzineckej polícii, v rámci administratívnych procesov. Formulár je k dispozícii v ukrajinčine, slovenčine, aj v angličtine. "Štát nezlyháva, to sa nedá pripraviť na 170- tisíc ľudí, ktorí prídu za necelé dva týždne," vyjadril sa minister obrany Jaroslav Naď, v relácii Na hrane. "Sú aj dobré dni a sú aj tie zlé dni, momenty, ktoré neviete pochopiť ako človek. Napríklad keď veziete malé deti a niekto má teplotu a prídete sa po šiestich hodinách len úplne ľudsky spýtať, či matka s malým ročným dieťaťom môže mať prednosť, tak na vás začnú kričať. Alebo je jasné, že neviete pred cudzineckou políciou vyložiť ľudí, lebo je tam zákaz, ale máte plné auto. Tak chcete, aby s tými malými deťmi nechodili až z parkoviska preplneného, no chcú vám dať blokovú pokutu," dodala Čižmáriková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy