Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
S koronavírusom bojujeme už dva roky, situácia sa zlepšuje
Zdielať na

S koronavírusom bojujeme už dva roky, situácia sa zlepšuje

BRATISLAVA/PEZINOK/TURIEC / Už dva roky nás trápi najhoršia pandémia, akú svet za posledné dekády zažil. 5.3.2020 zaregistrovali lekári premiérový výskyt ochorenia COVID-19 na Slovensku.

Prvá vlna začala nákazou 52-ročného muža z obce Kostolište pri Malackách. O 24 mesiacov neskôr môžeme hodnotiť, usudzovať či pripomenúť si, ako sme sa s koronavírusom pasovali. "Z časti sme vedeli, čo nás čaká, no potom nás aj tak prekvapilo to, aké je toto ochorenie závažné," spomína infektológ Peter Sabaka. Hlavne na začiatku boli v najväčšom riziku seniori, o čom svedčia aj hromadné úmrtia v pezinskom centre sociálnych služieb. 

"Počas čias predošlej riaditeľky tu zomrelo asi 15 ľudí, bolo to vtedy, keď to celé začalo," povedal Alojz, jeden z klientov. "Prišlo to veľmi rýchlo," doplnila ho Soňa. Strach seniorov vymieňala zúfalosť zamestnancov, tí boli absolútne bezmocní. "Keď sme sa pozreli na toho človeka, nevedeli sme, čo bude, ako mu môžeme pomôcť. Ostávalo nám len zavolať sanitku, žiaľ nám vždy povedali, že pacient zomrel," smutne konštatovala ošetrovateľka Barbora Matysová.

Jednou z tvárí boja proti pandémii bol aj už spomínaný Peter Sabaka. Infektológ zdôraznil prínos očkovania a obrovskej vervy zdravotníckeho personálu. "Bolo veľmi ťažké absorbovať všetkých pacientov, ktorí to potrebujú. Ukázalo nám to, koľko dobra je človek schopný urobiť, keď to je nevyhnutné, bez ohľadu na únavu, vysilenie či pracovné nasadenie," pripomenul.

Teraz to vyzerá na prevažne dobré správy. "Asi ostanú rúška v interiéroch, to bude závisieť od vývinu situácie a odporúčania odborníkov, ale jednoducho povedané, ľudia si môžu vydýchnuť," potešil verejnosť minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy