Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ukrajinskí utečenci potrebujú aj zdravotnícku pomoc. Lengvarský vyhlásil, že ošetria každého
Zdielať na

Ukrajinskí utečenci potrebujú aj zdravotnícku pomoc. Lengvarský vyhlásil, že ošetria každého

BRATISLAVA / Mnohí ukrajinskí utečenci budú potrebovať aj zdravotnícku pomoc. V hre je ich liečba, alebo aj očkovanie, keďže pandémia sa stále neskončila. Minister zdravotníctva tvrdí, že ošetria každého. Jednou z prvých, ktorá takúto pomoc ponúkla, je lekárka v obci Veľký Biel pri Bratislave.

Obvodná lekárka vo Veľkom Bieli sa ako jedna z mála s plným nasadením snažila zaočkovať, čo najviac ľudí. "Je to také vnútorné presvedčenie, keď ma niečo nadchne. Keď cítim, že ide o dobrú vec, tak sa rýchlo rozhodujem. Mám navyše skvelý tím," hovorí obvodná lekárka vo Veľkom Bieli Jana Bendová. 

Obvodná lekárka Jana Bendová je odhodlaná pomôcť aj teraz. Utečencom z Ukrajiny by poskytla najmä zdravotnú starostlivosť. Priznáva, že to prináša aj nemalé prekážky. A to najmä administratívne v súvislosti s poisťovňami. "Vykazovanie sa momentálne javí, tak komplikované, že priznám sa, ak by tých ľudí nebolo veľa, mne je jednoduchšie ich nijako nevykazovať, pretože musím zvlášť robiť faktúru, zvlášť dávky do poisťovne," hovorí Bendová 

Minister Lengvarský prisľúbil, že každému utečencovi bude poskytnutá bezplatná zdravotná starostlivosť. Garantujú to tým, ktorí požiadali o azyl, či o dočasné útočisko na Slovensku. "To financovanie alebo dofinancovanie bude v riešení neskôr," informuje Lengvarský. Pribúdajú hlavne urgentné prípady a dôležite je vyriešiť aj prevozy pacientov, ktorí potrebujú akútnu starostlivosť. "Od zajtra začínajú na hraničných priechodoch s Ukrajinou fungovať lekárske stanice prvej pomoci," hovorí minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy