Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ukrajinci pracujúci na Slovensku sa pokúšajú dostať svoje rodiny k nám. Nie je to jednoduché
Zdielať na

Ukrajinci pracujúci na Slovensku sa pokúšajú dostať svoje rodiny k nám. Nie je to jednoduché

SLOVENSKO/UKRAJINA / Mnohí ľudia z Ukrajiny, ktorí pracujú na Slovensku sa k nám teraz pokúšajú dostať aj svoje rodiny. V prípade miest vzdialených stovky kilometrov to však vôbec nie je jednoduché. Už niekoľko dní sa o to pokúšajú aj manželia žijúci v Nitre. V meste Rovno majú 6-ročnú dcérku so starou mamou. Aj Andrej hovorí o tom, že jeho rodina sa aj napriek trom pokusom ešte k hraniciam nedostala.

Ruslan je s manželkou na Slovensku už štvrtý rok, doma majú 6-ročnú dcéru, o ktorú sa stará momentálne stará mama. "Veľký strach mám, chcem to vybaviť tak, že zobrať ju sem," hovorí kuchár Rusľan, otec 6-ročnej Anastázie.

Rovno, je vzdialené od Nitry 930 kilometrov. Rodičia, ktorí tu pracujú v reštaurácii potrebujú dcéru Anastáziu z tohto ukrajinského mesta dostať cez rodinu či priateľov k najbližším poľským hraniciam. Najbližšia možnosť je ísť k poľským hraniciam, čo je zhruba 160 kilometrov. Otec je bezmocný, on sám to teraz urobiť nedokáže.

"Mohol by som ísť, ale ak pôjdem, mňa ako chlapa už naspäť nikto nepustí," hovorí Rusľan, otec Anastázie.

Rusľan, aj počas nakrúcania rozhovoru stále čakal na telefonát. S manželkou by potom išli po dievčatko k hraniciam. Zatiaľ sa to ale vybaviť nepodarilo.

"Volal som so všetkými koho poznám. Teraz, keď ja som volal tak hovorili, že na cestách je veľa áut aj problém s naftou," pokračuje Rusľan.

Na Slovensku pracuje v reštaurácii aj Andrej s priateľkou Bogdanou. Mama, sestra a dvojročná neter sa opakovane pokúšajú dostať sa k hraniciam. Najskôr mali problém zohnať benzín a potom sa museli ukrývať.

"Druhý krát keď išli začali bombardovať začala siréna tak nechali auto na ceste utekali hocikde sa ukryť. Teraz tretí krát išli skúsiť, keď to utíchlo," povedal kuchár Andrej. 


Všetci traja sa zhodujú na jednom-chceli by na Slovensko dostať svoju rodinu. "Taká vojna, to je strašné," hovorí Bogdana.

V oblasti, v ktorej žijú preletela raketa preletela nad hlavami ľudí. Bogdana prežíva ťažké chvíle, otec so starším bratom sú už vo vojne, mama s mladším bratom chcú preto zostať doma.

"Brata zobrali, aj otca všetkých berú, strašné to je, chcem maminku zobrať sem ale zatiaľ nechce ísť," uzavrela Bogdana.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy