Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
V prípade vraždy Jána Kuciaka bude opäť vypočutý Zoltán Andruskó
Zdielať na

V prípade vraždy Jána Kuciaka bude opäť vypočutý Zoltán Andruskó

BRATISLAVA / Jedného z najpodstatnejších svedkov našich vyšetrovacích orgánov Zoltána Andruskóa budú opäť vypočúvať v rozsiahlom prípade vraždy Jána Kuciaka. Na pokračovaní v súdnom procese bude vypovedať najmä proti obžalovanej Alene Zsuzsovej. Polícii objasnil niekoľko vrážd, ale benefity zo spolupráce s políciou považuje za nespravodlivé. Aj preto už podal viaceré trestné oznámenia.

Sklamaný kajúcnik

Sprostredkoval vraždu Jána Kuciaka. Dohadoval, údajne na pokyn obžalovanej Aleny Zsuzsovej, vrahov, ktorí mali pripraviť a vykonať vraždu Maroša Žilinku, Petra Šufliarského a Daniela Lipšica. Práve on prokuratúre označil vrahov podnikateľa Petra Molnára v prípade, v ktorom polícia stála a objasnil vraždu primátora Hurbanova. Andruskó je kľúčový svedok, no zároveň aj zrejme najsklamanejší kajúcnik. Prečo? Za svoje svedectvá očakával beztrestnosť. Pre vraždu novinára prijal dohodu s 15- ročným trestom. Keď sa dozvedel, že Kočner a Zsuzsová boli oslobodení a jeho svedectvo súd označil pri nich za nedôveryhodné, začal tvrdiť ako to s dohodami zo strany orgánov vyšetrovania bolo. 

Posielal listy do redakcie TV JOJ

Z výkonu trestu posielal Andruskó do redakcie TV JOJ pravidelne rozsiahle listy, v ktorých rozprával o dohodách s vyšetrovateľmi. "Od začiatku som nemal šancu na spravodlivosť. A na mojom súde ma dotlačili, doslova ma vydierali, aby som bral pre mňa už viackrát nevýhodnú dohodu. Ak by som ju nebral, stále horšie by som dopadol," píše v jednom z listov. Andruskó očakával, že sa stane svedkom vo všetkých vraždách. V prípade vrážd prokurátorov mu polícia stíhanie vlani prerušila, no nezastavila. To, že išiel do väzenia pre vraždu novinára však stále pripisuje tlaku na samotných vyšetrujúcich policajtov, aj prokurátorov. Údajne aj zo strany niektorých obhajcov. V listoch píše, že je obeť zneužitia právomoci verejných činiteľov, vydierania aj porušenia jeho práv aj počas výsluchov.

Podal už tri trestné oznámenia

Z výkonu trestu podal v minulom roku už tri trestné oznámenia. "Všetky podania boli z dôvodu príslušnosti a na ich obsah odovzdané na ďalšie konanie," informoval hovorca Generálne prokuratúry SR, Dalibor Skladan. V nich spomína aj meno šéfa vyšetrovacieho tímu Kuciak s tým, že aj on údajne konal pod nátlakom a tým mu poškodil aj on. "Pán vyšetrovateľ Juhás mi hovoril, že keby nešlo o tento prípad, tak za moju spoluprácu s OČTK by mi zastavil trestné stíhanie vo veci Kuciak," konštatoval vo svojich listoch Andruskó. Peter Juhás pre TV JOJ potvrdil, že časť Andruškových listov z väznice sa dostalo aj k nemu. A už bol k nim aj vypočúvaný zo strany policajnej inšpekcie. "Ako vyšetrovateľ NAKA som registroval listy pána Andruskóa. Z obsahu vyplývali isté podozrenia z protiprávnej činnosti. Ja sám som vypovedal opakovane k niektorým tvrdeniam. Je potrebné, aby boli riadne prešetrené ÚIS," reagoval Peter Juhás, bývalý šéf vyšetrovacieho tímu Kuciak. Alena Zsuzsová Andruskóa spochybňuje odkedy sa dozvedela, že začal spolupracovať s orgánmi vyšetrovania. Na súdnom procese, ktorý opäť začína, ho pred sudcami viackrát označila za klamára.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy