Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Rodina muža, ktorého zabil medveď, dostala odškodné 22-tisíc, jeho manželka hovorí - je to málo
Zdielať na

Rodina muža, ktorého zabil medveď, dostala odškodné 22-tisíc, jeho manželka hovorí - je to málo

LIPTOVSKÁ LÚŽNA / Veľký šok prežila rodina Mydliarovcov z Liptovskej Lúžnej. Vlani v lete ich milovaného otca a starého otca zabil medveď. Po niekoľkých mesiacoch dostali odškodné vo výške 22 700 eur. Podľa nich to nie je primerané hodnote ľudského života. Navyše, medvedí útočník stále behá po lesoch.

S manželkou radi chodili na prechádzky do prírody. Muž sa v osudný letný deň vybral na vychádzku do lesa sám. Keď ho napadol medveď so šelmou zrejme musel zvádzať krutý boj.
Keď prišla pitevná správa, manželka ju nemohla ani dočítať. "Ako ho ten medveď zohavil, zničil, to bolo hrozné. Bol zranený od hlavy po päty, a na záver ho zasiahol labami. A prerušil mu krčnú miechu," povedala manželka nebohého Anna Mydliarová. 

Manželke prišlo jednorázové odškodné 22 700 eur. Keďže deti nebohého sú dospelé, odškodné nedostali. "Je to suma zanedbateľná, pretože život nášho otca je peniazmi nevyčísliteľný," uviedla Mydliarová. "Aj keby nám dali milión, otca nám to nevráti," povedal dcéra nebohého Barbora Sojáková. 

"Zákon stanovuje výšku pre pozostalých vo výške násobkov priemernej mesačnej mzdy zamestnanca, Pri maloletých je to tridsaťnásobok a pri ostatných pozostalých je to dvadsaťnásobok," podalo stanovisko tlačové oddelenie ministerstva životného prostredia. 

Smrť muža hlboko zasiahla aj päťročnú vnučku. "Je plačlivá, večer sa bojí, na WC nechce ísť. Tá vnučka je najviac zasiahnutá," uviedla Mydliarová. Po tragickej udalosti členovia zásahového tímu pre medveďa hnedého neprišli na miesto. "Zásahového tím bol pripravený preskúmať miesto činu a odobrať prípadné vzorky, avšak nebol prizvaný zo strany vyšetrovateľa a ani zo strany správcu územia, ktorým sú Lesy SR," vyjadrilo sa tlačové oddelenie ministerstva životného prostredia. "Tie medvede tu boli, ale predtým to bolo dosť regulované. Vedelo sa to regulovať, robili to hlavne poľovníci a bačovia na salašoch," dodal starosta Liptovskej Lužnej Albín Husarčík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy