Zatiahnuté
21°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Štáb TV JOJ na Ukrajine: Korčok s kolegami z Česka a Rakúska v oblasti, kde vojna visí na vlásku
Zdielať na

Štáb TV JOJ na Ukrajine: Korčok s kolegami z Česka a Rakúska v oblasti, kde vojna visí na vlásku

UKRAJINA / Na východ Ukrajiny v pondelok, 7. februára, odcestovali delegácie ministrov zahraničných vecí Slovenska, Česka aj Rakúska. Ich cieľom bola Luhanská oblasť, ktorej časť stále ovládajú proruskí separatisti.

Do Charkova sme prileteli o ôsmej hodine ráno. Českým vládnym špeciálom sme pristáli na miestnom letisku. Smerovali sme na miesto, kde už roky visí vojna na vlásku. Do Stanice Luhanska sme sa presunuli vrtuľníkom.  Ten si pamätá ešte časy socialistickej armády. Leteli sme takmer dve hodiny. V špeciálnej formácii, takzvaným nízkym preletom, aby sme sa nedostali do hľadáčika prípadného útoku.

Po takmer dvojhodinovom lete sme dosadli na miesto, ktoré je  vzdialené asi 1 500 kilometrov od Slovenských hraníc. V Luhanskej oblasti. Prilba a nepriestrelná vesta je momentálne nevyhnutnou súčasťou cesty na východ Ukrajiny. "V tom by sme mohli chodiť niekedy do parlamentu," hovorí Ivan Korčok. Stanica Luhanská je malá dedinka na východe Ukrajiny. Smutne známou sa stala konfliktom medzi ruskými povstalcami a ukrajnskými jednotkami.

Obyčajným ľuďom, ktorí žili a žijú na dvoch znepriatelených územiach to mimoriadne skomplikovalo bežný život. Pri ceste za rodinou, na úrady, či nákupmi musia absolvovať kontrolu dokladov a batožiny, ktorú si so sebou nesú.

"Mám na jednej strane deti, na druhej bývam. Je to ťažké takto žiť, ale, čo mám robiť." hovorí miestna babička. "Idem na Ukrajinu za bratom. Vojna nebude, verím tomu, že nebude," hovorí otecko s dievčatkom. "Vidíme na vlastnej koži, že ako musia ľudia žiť," hovorí Korčok. 

Podľa nálad na východe Ukrajiny to vôbec nevyzerá na mier. "Mali sme možnosť hovoriť s veliteľom ozbrojených síl. Musím povedať, že na ukrajinskej strane je v tejto situácií veľké odhodlanie brániť svoju krajinu," tvrdí Korčok. Ukrajinci sú odhodlaní brániť za každú cenu.

Šéf rezortu zahraničných vecí preto prízvukuje, že v dobe, keď stoja dve krajiny na prahu nebezpečného konfliktu, jeho odvrátenie nie je možné inak, iba dialógom. "To je diplomacia tu na mieste a zajtra v Kyjeve, kde chceme, aby toto bolo vyriešené naozaj diplomatickým spôsobom," hovorí Korčok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy