Jasno
16°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Dlhé čakanie na cestárov: Starosta si radšej požičal traktor a sadol si za volant
Zdielať na

Dlhé čakanie na cestárov: Starosta si radšej požičal traktor a sadol si za volant

BAJEROVCE / Požičaný traktor a starosta za volantom. Michal Sekerák z dedinky Bajerovce na východe Slovenska tvrdí, že starostovia malých obcí sú „dievčatá pre všetko“. Dedinka vo vyššej nadmorskej výške zažíva každoročne skutočné zimy plné snehu. Miestni obyvatelia roky kritizujú aj úpravu hlavného ťahu. Za ich dedinou sa stretávajú cestári z dvoch okresov.

Mokré cesty, po snehu na nich ani stopy. No o niekoľko kilometrov a štyri dediny ďalej akoby bol iný svet. Vyššie položená obec Bajerovce zažíva každú zimu akoby bola v podtatranskom prostredí.

Požičaný traktor s pluhom. Pre takú obec akou Bajerovce sú by bol vlastný traktor luxusom o traktoristovi nehovoriac. "Šoférujem ja, pretože starostovia malých obcí musia vedieť všetko," povedal s úsmevom starosta Michal Sekerák. 

Obecné cesty majú odhrnuté len vďaka starostovi. No vrásky im už roky na čele robí aj hlavný ťah. Sú poslednou obcou sabinovského okresu a na konci katastra sa otáčajú aj cestári. Jedni chodia z jednej, druhí z druhej strany. Podľa miestnych to nevedno prečo vidno nielen na mape, ale aj na odhrnutej ceste.

Jeden kraj, jedna firma, no dve oblastné strediská. Na druhej strane kopca je obec Šambron, so snehom majú podobné skúseností ako v Bajerovciach, no  cesty v staroľubovnianskom okrese sú odhrnuté, po prechode do sabinovského okresu je to viditeľne inak. "Jedna aj druhá firma sa navrchu otočia, ale nikdy neprídu naraz," povedal Sekerák. 

Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja tvrdí, že majú svoje postupy, plány a okruhy na základe Operačného plánu zimnej údržby, ktorý schvaľujú krajskí poslanci a ministerstvo dopravy. Podľa jednotlivých okruhov majú aj nasadenú techniku aj posypový materiál. Starosta Bajeroviec si všimol, že podobné strediská údržby sú v Poľsku práve tam, kde býva najviac snehu. "SÚC PSK sa dôvodnosťou podnetu bude zaoberať, a po dôkladnom preskúmaní zváži zmenu v nastavení pracovných okruhov posypových vozidiel pre ďalšie zimné obdobie," uviedol riaditeľ Správy a údržby ciest PSK Jaroslav Humeník. 

Najčítanejšie správy