Polojasno
22°
Bratislava
Rezort skartoval stovky osobných spisov aj príslušníkov ŠtB, Mikulec vysvetľoval prečo
Zdielať na

Rezort skartoval stovky osobných spisov aj príslušníkov ŠtB, Mikulec vysvetľoval prečo

BRATISLAVA / Pred parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť sa postavil minister vnútra Roman Mikulec. Mal vysvetliť, prečo jeho rezort skartoval stovky osobných spisov aj príslušníkov ŠtB, narodených pred rokom 1937. Predseda výboru to považuje za zločin voči našej histórii. Minister Mikulec skartáciu odsúdil, ale upozorňuje, že sa to stalo v období, keď rezortu šéfoval Robert Kaliňák.

Poslanec Krúpa: Začíname zabúdať na obludnosti

Osobné spisy príslušníkov Štátnej bezpečnosti mal už v roku 2002 dostať do starostlivosti Ústav pamäti národa. Nestalo sa. Teraz sa zistilo, že zamestnanci ministerstva vnútra ešte za vlády Smeru stovky spisov skartovali. Aj keď tí, ktorí ničili životy vlastným spoluobčanom, neostanú skrytí, časť poznatkov o ich činnosti je nenávratne preč. "Skartovanie eštebákov je taká vec, ako sa staviame k histórii. Začíname zabúdať na obludnosti a prejavuje sa selektívna pamäť, kedy si pamätáme len to pozitívne," konštatoval poslanec Juraj Krúpa

Skartáciu stoviek osobných spisov eštebákov prišiel pred parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť vysvetľovať aktuálny minister vnútra Roman Mikulec. "Boli zničené mnohé dokumenty, ktoré mohli mať bádateľský význam pre ÚPN, aby sme sa vedeli vysporiadať s minulosťou," uviedol minister Mikulec. "Myslím, že áno, toto je predmetom vyšetrovania," odpovedal Mikulec na otázku, či pochybili zamestnanci. 

Boli to jedinečné informácie

"Išlo o jedinečné informácie, čo ste robili ako ste boli ohodnotení," vysvetlil Ján Pálffy, predseda správnej rady ÚPN. Aj keď mnohí z tých, ktorých sa spisy týkali sú zrejme po smrti, boli aktívni najmä v 50. a 60. rokoch, kedy komunisti trýznili, mučili a vraždili odporcov totalitného režimu. "Vtedy, kedy boli monsterprocesy, kedy boli vraždy. Zahladili stopy po ľuďoch, ktorí mali na svedomí špinavosti," opísal detaily Krúpa. 

Exminister vnútra v skartácii problém nevidí, podľa neho išlo o bežnú činnosť vyraďovania starých dokumentov. "Neviem, že by tam bola zásadnejšia hodnota, tam sa nepíše na akých prípadoch robíte," vyjadril sa Robert Kaliňák. Ústav pamäti národa to však nezľahčuje a na prokuratúru dal podnet na prešetrenie, či nešlo o trestný čin. Tá prípad rieši ako podozrenie pre prečin marenia úlohy verejného činiteľa. Ďalšie spisy majú čoskoro putovať tam, kde už mali byť 20 rokov. Podľa ministra vnútra sa predmetné spisy dostanú do ÚPV už do konca júna.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy