Jasno
13°
Bratislava
Obranná zmluva s USA je na stole už roky. Aj napriek tomu sa stala terčom sporu
Zdielať na

Obranná zmluva s USA je na stole už roky. Aj napriek tomu sa stala terčom sporu

BRATISLAVA / Nedá im spať. Obranná zmluva so Spojenými štátmi americkými je na stole už roky. V ostatných dňoch sa ale stala terčom sporu medzi koalíciou a opozíciou. Zatiaľ čo opozícia hovorí o nevýhodnej a zbytočnej zmluve, koalícia pripomína, že vznikla práve za vlády Smeru.

Dohodu s Američanmi už schválila súčasná vláda a podľa našich informácii čoskoro poputuje do parlamentu. Obranná zmluva so spojenými štátmi americkými, ktorá mieri do parlamentu vyvolala hádku. Brojí proti nej opozícia, hoci koalícia tvrdí, že práve Robert Fico a spol. sa ju za svojho vládnutia snažili pretlačiť. 

"Strana Smer to podpísala, veď to všetci podporovali, aj Pellegrinim. Oni sa správajú úplne inak keď sú vo vláde a keď sú v opozícii. Keď sú vo vláde, tak nakupujú F-šestnástky, fotia sa s Obamom, a keď sú v opozícii, tak proti tej Amerike broja," vyhlásil predseda Národnej rady Slovenskej republiky, Boris Kollár.

"Nie je to pravda. Keby tá zmluva bola pre nás prijateľná, tak by sme hu prijali," povedal Juraj Blanár zo strany Smer- SD.

"Už by bola dávno podpísaná, keby nebolo pána Danka," dodal Kollár.

Od zmluvy sa dištancujú aj odídenci zo Smeru, dnes pod názvom Hlas-SD. "My sme začali rokovať, to je pravda, v roku 2017, ešte za vlády Roberta Fica, ale vždy podmieňovali sme ju tým, aby nebola v rozpore so suverenitou," hovorí Erik Tomáš zo strany Hlas- SD. 

"Je to zbabelosť a spôsob, ako vytĺcť zo strachu ľudí politické body," myslí si Jana Bittó Cigániková, poslankyňa za stranu SaS. 

Obrannú dohodu s USA podmienila prezidentka Zuzana Čaputová takzvanou interpretačnou doložkou, kde sa majú vyjasniť presné záväzky oboch strán, podľa informácií Televízie JOJ by ministerstvo obrany malo dostať odpoveď od Američanov už zajtra, 31.1.

"Je to správny krok voči snahe ukľudniť spoločnosť," uviedla Cigániková.

Zmluva v parlamente nemá jednoznačnú podporu. Opozícia bude proti, hnutie Sme rodina už avizovalo, že časť poslancov sa k opozícii pridá. Schválenie je tak nejasné.

"My si to s ústavnými právnikmi ešte verifikujeme a potom sa rozhodneme," povedal Kollár. 

"Neviem povedať za celú koalíciu, viem povedať za SaS, že my tú dohodu podporíme," hovorí Cigániková.

"Obranná dohoda by v parlamente mala prejsť. Národným záujmom Slovenska je, aby sme boli silná krajina a aby sme mali dobré vzťahy s našimi spojencami," vyjadrila sa Veronika Remišová zo strany Za ľudí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy