Skoro jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Za nežiadúcimi účinkami po očkovaní nemusí byť nutne očkovacia látka
Zdielať na

Za nežiadúcimi účinkami po očkovaní nemusí byť nutne očkovacia látka

BRATISLAVA / Mali ste po podaní vakcíny proti koronavírusu nežiadúce účinky? Vedci porovnávali 12 štúdií a zistili, že za niektorými nepríjemnými stavmi nemusí byť nevyhnutne samotná očkovacia látka. Za tými menej závažnými nežiaducimi účinkami môže stáť takzvaný nocebo efekt, čo je opak placeba.

Každá zásadná experimentálna vedecká štúdia liekov a liečiv musí pozostávať aj z kontrolnej skupiny ľudí, ktorá miesto skutočného liečiva, či vakcíny dostáva len placebo. 

"Aby sme zistili, že či ten efekt, ktorý ten liek má, je naozaj efekt lieku a nie placeba. Ak 30% ľudí cíti, že sa im po lieku uľavilo a 30% cíti, že sa im len tak uľavilo, asi ten liek celkom nefunguje. Dá sa pozrieť, aké majú nežiadúce účinky," povedala lekárka a klinická výskumníčka Lívia Hlaváčková. 

Vedci sledujú nielen placebo efekt, ale aj nocebo efekt. "Aj ľudia, čo dostávajú placebo často hovoria o nežiadúcich účinkoch, nakoniec sa pozrieme na to, že dostávali len cukrovú tabletku," uviedla Hlaváčková. 

A tak urobili aj vedci, ktorí preskúmali 12 veľkých štúdii o vakcínach, ktoré zahŕňali spolu viac ako 45-tisíc ľudí. Polovica z týchto ľudí nedostala naozajstnú vakcínu ale len placebo- teda injekciu fyziologického roztoku alebo vody. "Až 35 % opisovalo rôzne možné nežiadúce účinky... po tej nevakcíne," povedala Hlaváčková. 

Rovnako nežiadúce účinky hlásili ľudia aj po druhej dávke vakcíny, a to až v 32 percentách. Nežiaduce účinky po naozajstnej vakcíne hlásilo 46% ľudí. "Keď to zrátali, zistilo sa, že zhruba 76% z tých účinkov na ktoré sa zamerali by sa dalo asi pripísať nocebo efektu a nie tej vakcíne," povedala Hlaváčková. 

Na vakcíny proti covid-19 prišlo na Štátny ústav kontroly liečiv už viac ako 10-tisíc hlásení. Podľa tejto novej štúdie je za väčšinu z nich zodpovedné práve nocebo. "Tieto bolesti, nešpecifikované účinky, sú dané tým, že sa ľudia boja vakcín a majú z toho stres. Prečítali si alebo niekto im povedal, že mal podobne účinky," uviedla Hlaváčková. 

A práve priveľa negatívnych informácii o nežiadúcich účinkoch mohlo ovplyvniť vnímanie samotnej vakcinácie ľudí. Avšak treba povedať, že štúdia sa venovala, len tým nezávažným účinkom. "Štátny úrad prijíma všetky hlásenia aj tie nezávadné. Dôležité je hlásiť najmä tie závažne," povedala hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková. 

Štátny ústav pre kontrolu liečiv hlásenia eviduje, spracúva, hodnotí a následne sa všetky hlásenia posúvajú do európskej databázy a tam idu údaje z celej Európskej únie. Na jej základe sa potom hlásia tieto nežiaduce účinky výrobcovi lieku. "Môže pribudnúť do príbalového účinku, alebo aj kontraindikácie," uviedla Jurkemíková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy