Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Odťahovanie auta sa môže poriadne predražiť. Vopred si radšej zistite, na čo máte nárok a čo budete musieť zaplatiť
Zdielať na

Odťahovanie auta sa môže poriadne predražiť. Vopred si radšej zistite, na čo máte nárok a čo budete musieť zaplatiť

BRATISLAVA / Na odťahové služby má nárok každý, kto má zaplatenú zákonnú poistku a v nej asistenčné služby. Aby nedošlo k nepríjemnej situácii, pred objednaním takejto služby si radšej vopred zistite, na čo máte nárok a čo budete musieť zaplatiť.

"Za vyťahovanie vozidla to čo tvrdil, že mi preplatia a výjazd mi naúčtoval 670 eur a nebol tam ani hodinu a za výjazd 160 eur, čo bolo nejakých 35 kilometrov a za vynakladanie nakladanie a manipulácia 300 eur," uviedol šofér havarovaného vozidla. Po pripočítaní DPH sa faktúra za tento odťah vyšplhala na 1 356 eur. 

"Motoristi by v prvom rade mali kontaktovať svoju asistenčnú službu, kde by mali zistiť aký badžet majú," uviedol Marián Ürge z odťahovej spoločnosti. 

Telefónne číslo na asistenčnú službu, zistíte jednoducho. Je na bielej asistenčnej karte, ktorú dostávate k povinnému zmluvnému poisteniu. Tá vám následne pošle svoju zmluvnú odťahovku. V rámci odťahu aj vyťahovania je to zvyčajne do 150 eur alebo odťah do najbližšieho servisu. 

Takejto odťahovke klient neplatí, hradí to asistenčná služba alebo poisťovňa. V prípade ak si odťahovú službu zavoláte mimo asistenčnej služby platíte si ju v plnej výške a následne si môžete požiadať poisťovňu o preplatenie odťahu. Poisťovňa za určitých okolností vám takýto odťah vôbec nemusí preplatiť alebo vám uhradí len jeho časť. 

Vodič havarovaného auta môže aj doplácať. No len v prípade ak by chcel auto odtiahnuť na väčšiu vzdialenosť alebo bol zásah odťahovej služby komplikovaný prípadne ak by na vyťahovanie auta museli použiť ďalšiu špeciálnu techniku.

"Dôležité je povedať či tam dôjde odťahovka a vyťahuje to navijakom, alebo tam dôjde hydraulická ruka. Tá ruka sa platí zvlášť," povedal Marián Ürge z odťahovej spoločnosti. 

Preto je dôležité sa vopred informovať koľko bude stáť odťah a koľko prípadne vyťahovanie. Cenníky aj zmluvných odťahoviek za vyťahovanie sa môžu líšiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy