Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Veľkú časť života pracovali v bani. Ťažba sa končí, hľadajú si nové zamestnanie
Zdielať na

Veľkú časť života pracovali v bani. Ťažba sa končí, hľadajú si nové zamestnanie

HORNÁ NITRA / Fitness tréner, záhradník, či pracovník v SBSke- aj toto sú povolania, ktoré chcú robiť muži, ktorí veľkú časť života pracovali v bani. Ťažba na Hornej Nitre sa na budúci rok končí. Nájsť zamestnanie pomáhajú baníkom tútori v národnom projekte trenčianskej župy. Stáť by mal takmer 12 miliónov eur.

Na Hornej Nitre sa ťaží uhlie iba v bani Nováky. V najbližších rokoch tu príde o prácu okolo 2 300 ľudí. "V baniach mám odrobených 33,5 roka, prešiel som všetky bane na Slovensku," hovorí baník Roman Švarc. 


"V bani som pracoval 28 rokov," uviedol baník Milan Geleta. Obaja si mysleli, že v podzemí to potiahnu až do dôchodku. Bane ale zatvárajú.

"Po 33 rokoch, už je tam smútok za robotou, ale čaká nás niečo nové," hovorí Švarc. 

"Väčšinou boli tie kolektívy tak stmelené, že to bola v podstate ako súčasť rodiny, takže určite bude smutno,"  vyjadril sa Geleta. Chlapi sa prihlásili do národného projektu trenčianskej župy, kde im radia skúsení tútori. S ich pomocou si hľadajú rekvalifikačné kurzy a nové zamestnania.

"Boli desiatky rokov zamestnaní u jedného zamestnávateľa a nevedia, ako sa za posledné roky tie trendy menili, takže im treba v tejto veci pomôcť a na to sme tu my," priblížila Andrea Dubecová, asistentka projektového manažéra Trenčianskeho samosprávneho kraja. 

Baníci chcú robiť rôzne povolania

"Počas kariéry som prešiel od robotníka až po riadiaceho pracovníka , viem robiť s ľuďmi, s prevádzakou, rád by som v tom pokračoval," povedal Švarc. "Ja by som rád robil záhradníka, baví ma navrhovanie okrasných záhrad, venovať sa kvetom," prezradil Geleta.

"Veľakrát sú to také špecifické kurzy, ako napríklad fitoterapia, alebo teraz máme fitnes trénera," priblížila Dubecová. Do projektu sa zatiaľ prihlásilo takmer 200 ľudí. Ich počet bude rásť.

"Súbežne s ťažbou, pokračujeme v uzatváraní ťažobných polí. Tieto skutočnosti mali dopad aj stav zamestnancov. Pracovný pomer v minulom roku ukončilo 366 zamestnancov," uviedla hovorkyňa Hornonitranskych baní v Prievidzi, Adriana Siváková.

Chlapi, ktorí čoskoro prídu o prácu, sa teda o svoju budúcnosť neboja. "Nepatríme do starého železa, voľačo si vyberieme z tejto ponuky," doplnil Švarc.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy