Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
3 rady ako môžete pomôcť leteckým záchranárom pri zásahu
Zdielať na

3 rady ako môžete pomôcť leteckým záchranárom pri zásahu

VYSOKÉ TATRY / Prvá polovica januára sa vo Vysokých Tatrách nedá označiť inak, ako tragická. Zahynuli štyria ľudia. Spoločnými menovateľmi nešťastí boli zľadovatený sneh, precenenie schopností a zlý výstroj. Jedným z rozhodujúcich faktorov môže byť v niektorých prípadoch aj správny symbol pre záchranárov z vrtuľníka.

Záchranný vrtuľník zaujme aj tých, ktorí nepotrebujú v danej chvíli pomoc. Aj to môže skomplikovať prácu záchranárom v ňom. Vrtuľník je na ceste niekomu pomôcť a ľudia na to častokrát zabúdajú a chcú pozdraviť. To je jedna z veľkých chýb. "Krásne, že sa tešia, že vidia vrtuľník, ale my keď, napríklad, nalietavame cez turistický chodník a každý, keď nám máva, tak sa neviem zorientovať, kde máme ísť," vysvetlila Iveta Križalkovičová, riaditeľka VZZS ATE Poprad,  komplikácie spôsobené práve touto chybou. 

Každá minúta je rozhodujúca

Práve mávanie a pozdravy od ľudí natiahnu dĺžku času, za ktorý sa záchranári dostanú k ranenému. "Zbytočne sa nám to predlžuje. Ak má ten človek vážne zranenie, tam každá minúta je dlho," konštatovala Iveta Križalkovičová. 

Nemávajte nám, odkazujú záchranári

Leteckí záchranári sú vďační za podporu, prejav solidarity, ale mávanie nie je správne. "Nech reaguje iba vyslovene ten, kto nás naozaj potrebuje," odkázala Križalkovičová. A práve tí, ktorí pomoc potrebujú urýchlia proces záchrany medzinárodným symbolom - Y. "Nech sa postaví a týmto znakom Y dá najavo, že potrebuje pomoc," uviedla Križalkovičová. 

Medzinárodný symbol "potrebujem pomoc" je znázornenie písmena Y

Väčšinou je pri zranenom blízka osoba alebo svedok. Ak má záchranárska skupina na neho kontakt, spája sa s ním telefonicky už počas letu. Kľúčovou je aj pri prílete vrtuľníka namiesto. "A pokiaľ je to možné počas rozprestretia rúk v jednej z nich držať šatku alebo šatku, ktorá ukazuje ako fúka vietor," vysvetlila Križalkovičová. Vrtuľník vždy totiž zasahuje proti vetru. "Lebo tak vrtuľník lepšie udrží stabilitu," konštatovala Križalkovičová. 

Pomoc leteckým záchranárom:

  • ľudia, ktorí nepotrebujú pomoc, nemajú kývať ani mávať
  • blízka osoba pri zranenom sa postaví čelom k vrtuľníku, ruky rozpaží do tvaru Y
  • v jednej ruke drží šatku, obväz a tým ukazuje vrtuľníku smer vetra

Súvisiace články

Najčítanejšie správy