Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ako správne zostaviť rodinný rozpočet?
Zdielať na

Ako správne zostaviť rodinný rozpočet?

Zdroj: unsplash.com

INZERCIA /  Šetrenie peňazí je v súčasnosti oveľa náročnejšie ako kedykoľvek predtým. Ceny energií, potravín aj bežných vecí idú neustále hore, čo spôsobuje, že výdavky často prevyšujú, alebo sú rovnaké ako príjmy. Čo robiť v takýchto situáciách? Zoberte svoje financie do vlastných rúk a zostavte si rodinný rozpočet.

Ako vlastne vyzerá rodinný rozpočet?

Rodinný rozpočet, často nazývaný aj finančný plán, predstavuje kontrolu nad financiami, v rámci ktorej si nastavíte určité limity na jednotlivé kategórie výdavkov. Tieto limity by ste počas určitého obdobia, spravidla mesiaca, nemali prekročiť.

Výhod rozpočtu je rovno niekoľko. Tou hlavnou je, že máte prehľad o tom, čo nakupujete a viete, kde peniaze odchádzajú. Mnohí si vďaka finančnému plánu niekoľkokrát premyslia, či danú vec v obchode skutočne potrebujú, alebo si vystačia aj bez nej.

Po skončení mesiaca sa môžete na svoje výdavky pozrieť a zistiť, aké veci spôsobujú najväčší únik peňazí. Niekedy sú to len maličkosti, ako každodenné nakupovanie raňajok a kávy, inokedy sú to väčšie veci, napríklad kúpa zbytočného oblečenia, doplnkov alebo vecí do domácnosti.

Účelom rodinného rozpočtu je udržať financie pod kontrolou a vedieť si stanoviť reálne ciele. Tie sú kľúčové na to, aby ste dosiahli určitú sumu na svojom účte, prípadne mohli investovať do niečoho väčšieho, napríklad nehnuteľnosti alebo vozidla.

Ako správne zostaviť rodinný rozpočet?

Nastavenie rodinného rozpočtu nie je náročné, no musíte sa pri ňom držať niekoľkých základných bodov. Podľa nich si vytvoríte plán, ktorý vám bude vyhovovať a bude mať na vás realistické požiadavky. V praxi to znamená, že ho budete môcť skutočne dodržiavať. Je totižto nerealistické, aby ste si zvolili rozpočet vo výške 300 EUR mesačne, pričom len splátka úveru presahuje túto čiastku.

Dôležitú rolu pri tvorbe rozpočtu hrá finančná gramotnosť. Ak si nie ste istí svojimi znalosťami v niektorých oblastiach, doštudujte si ich. Naučte sa, ako správne pracovať s príjmom, ako šetriť a ako využívať tvrdo zarobené peniaze.

Následne sa držte týchto základných princípov:

  • spravte si finančnú analýzu
  • zadajte si realistické ciele
  • s rozpočtom neustále pracujte 

unsplash.com

Spravte si finančnú analýzu

O svoje financie je nutné neustále sa zaujímať a zisťovať, ako sa im darí a čo s nimi robíte. Ak ste doteraz nič takéto nerobili a neviete, na čo svoj príjem míňate, spravte si finančnú analýzu. Zistite, čo splácate a platíte. Najlepšia je evidencia príjmov a výdavkov, ktorá zahŕňa všetko, čo nakupujete nielen vy, ale aj váš partner, prípadne ďalší ľudia žijúci pod jednou strechou.

Finančnú analýzu si môžete nechať urobiť aj u odborníkov. Je to však zbytočné, pretože nejde o nič náročné. Práve naopak. Stačí si otvoriť váš internetbanking a spísať si všetky pohyby.

Zadajte si realistické ciele

Keď viete, ako na tom finančne ste, môžete si zadať ciele. Tie musia byť realistické, aby ste ich dokázali splniť. Prvým cieľom by mala byť výška rozpočtu. Suma, ktorú zvolíte, by mala odrážať:

  • počet členov v domácnosti – čím viac ľudí býva v domácnosti, tým musí byť rozpočet väčší 
  • finančné záväzky – hypotéka, úver a ďalšie povinné platby, napríklad poistenie, nájom, predplatné niektorých služieb a pod. 
  • minulé výdavky – pomocou finančnej analýzy ste zistili, aké výdavky ste za posledné mesiace mali. Odvíjajte sa od nich. Samozrejme, nemusia byť tak vysoké, rozpočet ich má práve znížiť. No vďaka nim približne viete, koľko míňate a aký cieľ bude realistický. Napríklad, keď ste doteraz míňali 700 EUR mesačne, nie je reálne, aby ste si rozpočet znížili na 200 EUR.

unsplash.com

S rozpočtom neustále pracujte

S rodinným rozpočtom budete neustále pracovať. Dôvod je ten, že ceny za bežné veci, napríklad energie a potraviny, sa neustále menia. Preto nemôže byť suma, ktorú ste si zadali pred polrokom, aktuálna a reálna.

Ak sa vám zdá, že je rozpočet príliš nízky, jednoducho ho trochu navýšte. Keď vám to nevyhovuje, pozrite sa znova na svoje príjmy a výdavky, a celý plán od základov prepracujte.

S rozpočtom všetkých oboznámte

Akonáhle je plán vytvorený, čaká vás ešte jeden krok. Tým je oboznámenie ostatných členov rodiny. Preodstrite im rozpočet a jednotlivé veci vysvetlite. Keď sú vaše deti väčšie, môžete ich do procesu tvorby zahrnúť, aby sa naučili, ako plán robiť, keď budú dospelé.

Rozpočet napíšte na papier a dajte ho na chladničku alebo na miesto v domácnosti, kde bude dostupný všetkým. Pravidelne doň dopisujte príjmy aj výdavky. Plánujte nasledovný nákup a snažte sa zostať vo vami zvolenom limite. Využívajte rôzne zľavy, ktoré náklady znižujú. Využiť môžete zľavové kupóny na www.kuponovnik.sk, ktoré vám pomôžu ušetriť desiatky eur.

Spolupráca členov rodiny je kľúčová. V prípade, že by sa zdal niekomu rozpočet príliš veľký alebo malý, vyskúšajte ho upraviť tak, aby ste s ním vyhoveli každému.

unsplash.com

Využívajte praktické aplikácie

Rozpočet v papierovej forme doma na chladničke je síce prehľadný, no nie je príliš praktický. Dôvod je ten, že ho nemôžete mať neustále pri sebe. Práve preto je dobré spoľahnúť sa na aplikácie, ktoré sa automaticky synchronizujú medzi viacerými zariadeniami. Informácie o príjmoch a výdavkoch tak majú všetci rodinní príslušníci.

Vytvorte si praktický rodinný rozpočet

Rodinný rozpočet je skvelým riešením v prípade, že nechcete zbytočne prichádzať o svoje tvrdo zarobené peniaze. Vyhnite sa nákupu maličkostí, ktoré ku koncu mesiaca robia najväčšie výdavky a sťažujú vám plány šetrenia. Vezmite celú situáciu do vlastných rúk a uvidíte, že výsledky na seba nenechajú dlho čakať.

Najčítanejšie správy