Polojasno
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Gymnázium sa z národnej zbierky opraviť nedá
Zdielať na

Gymnázium sa z národnej zbierky opraviť nedá

Zdroj: joj.sk/Zuzana Fabianová

Na celkovú obnovu a opravu Prvého slovenského gymnázia by mesto potrebovalo 398.327 eur

"Žiaľ, je to realita. Očakával som podstatne väčší záujem. Vyzbieraná suma ani z časti nepokryje náklady na rekonštrukciu gymnázia," vyjadril sa referent strategického plánovania Mestského úradu v Revúcej Ľuboslav Kučerák.

Najväčšou sumou, a to 1660 eurami (50.009 Sk), prispel Trnavský samosprávny kraj. Menšiu sumu venovala jedna žilinská firma. V pokladničkách, ktoré boli celý rok umiestnené v turisticko-informačných centrách po celom Slovensku, bolo len okolo 40 eur (1205 Sk).
      

Na celkovú obnovu a opravu Prvého slovenského gymnázia by mesto potrebovalo 398.327 eur (12 miliónov Sk). Budova už začína vlhnúť. Bola postavená z hlinených valčekov a žiada si izoláciu. Rekonštrukciu by potrebovala aj stála expozícia, urobená bola ešte v 80. rokoch.

"Chceli by sme, aby mala historickú podobu. Boli by v nej dobové kroje a lavice. Nechýbala by však výpočtová technika napríklad na premietanie krátkych filmov," povedal Kučerák.
      

Do Parku národovcov by chcelo dať mesto novú dlažbu a zeleň. Pribudlo by v ňom aj pódium, ktoré by slúžilo na vystúpenie rôznych kapiel a divadelné predstavenia.  
      

Revúca sa snažila získať financie na rekonštrukciu gymnázia nielen pomocou národnej zbierky, ale najmä z Ministerstva kultúry (MK) SR a z rôznych grandov. Na opravu strechy pred dvoma rokmi dostali z Nadácie SPP 76.346 eur (2,3 milióna Sk).

"Nemám to ešte oficiálne potvrdené, ale zrejme budeme mať na obnovu expozície k dispocízii 30.000 eur (903.780 Sk) z MK SR," pokračoval referent.
      

Druhú časť národnej zbierky vyhlásili 20. septembra a opäť potrvá jeden rok. Mesto sa tentoraz rozhodlo ju viac medializovať.

Zdielať na