Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Platnosť PCR testu sa nemeria od doručenia výsledku, ale dňa odberu. Pozrite si prehľad platných vyhlášok
Zdielať na

Platnosť PCR testu sa nemeria od doručenia výsledku, ale dňa odberu. Pozrite si prehľad platných vyhlášok

SLOVENSKO / Od stredy, 19.1. platia na Slovensku nové vyhlášky a pre vstup na mnohé miesta potrebujete test. Málokto vie, že jeho platnosť sa nemeria od doručenia výsledku, ale od odberu a to môže byť pri PCR testoch problém. Papierovo síce platí 72 hodín , ale ak na výsledok čakáte dva dni, tak potom vám už platí len deň a ak dôjde k preťaženiu laboratórií, čo sa pri omikrone aj očakáva, môže sa stať, že do rúk dostanete vlastne už neplatný výsledok.

Vyhláška hovorí: Preukazovať sa môžete negatívnym PCR alebo LAMP testom nie starším ako 72 hodín od odberu, alebo antigénovým testom nie starší ako 48 hodín od odberu. Čo to v praxi znamená?

Prídete na PCR test. Už vo chvíli odberu začína plynúť 72/ hodinová lehota. Ak vám výsledok príde až o 30 hodín, použiť ho môžete už len 42 hodín. Naopak, prídete na antigénový test. Aj tu sa vám 48/ hodinová lehota použiteľnosti začne počítať vo chvíli odberu. Ale, výsledok príde asi o 15 minút, čiže použiť ho môžete ďalších 47 hodín a 45 minút.

"Nejde o čerstvú zmenu, podmienky sa zmenili už v auguste minulého roka. Dôvodom bolo, aby to odrážalo realitu. Ono sa môže totiž stať, že človek sa niekde môže nakaziť po odbere a v čase doručenia výsledku už môže byť infekčný," priblížila Daša Račková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Podľa divákov sú v prípade štátnych testov aktuálne čakacie doby okolo 30 hodín, aj podľa záťaže v danom okrese. Avšak, maximálna možná doba čakania môže byť teoreticky aj vyššia.

NCZI  ani za 2 dni nebolo schopné odpovedať, aká je maximálna možná garantovaná čakacia doba PCR testu na výsledok. "To môže trvať v závislosti od kapacít a regiónu od niekoľko hodín do niekoľko dní," povedala hovorkyňa NCZI, Alžbeta Sivá.

V sms správach ale hovorí o maxime až 96 hodín. To znamená, že ak vám výsledok príde po 72 hodinách, príde vo chvíli kedy je neplatný a neviete ho využiť. V prípade, že potrebujete potvrdenie o prekonaní, muste mať PCR test. Ak test potrebujete kvôli nejakej výnimke, alebo vstupe, systém takto nepriamo ľudí motivuje ľudí používať antigénový test, ktorý je aj lacnejší, ale aj nepresnejší.

Odborníci v tom zásadný problém nevidia

"Keď si pozrieme, kde vlastne sú na Slovensku momentálne podľa nových nastavení vyžadované tie testy, zistíme, že to je obmedzené na veľmi málo činností," povedal matematik Richard Kollár. 

"PCR test je citlivejšéí, aj z tohto dôvodu je lehota platnosti negatívneho výsledku PCR testu dlhšia, než antigénového," doplnila Daša Račková.

Navyše v špičke omikronovej vlny sa očakáva, že PCR testy nebudú ani dostupné pre všetkých a ministerstvo bude zrejme dočasne uznávať prekonanie choroby aj na základe pozitívneho antigénového testu. "V hre sú viaceré alternatívy, vrátane tejto," potvrdila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva, Zuzana Eliášová.

Dlhodobejší výhľad ministerstva a odborníkov po skončení omikronovej vlny je ale pozitívny. "Jar, leto môžu byť z pohľadu covidu v zásade bezproblémové, samozrejme ak tu naďalej budeme mať nízku zaočkovanosť, tak jeseň môže byť opäť problematická," uviedol riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz, Matej Mišík.

Najčítanejšie správy