Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pomoc školám z eurofondov: Profitovať bude už aj Bratislavský kraj
Zdielať na

Pomoc školám z eurofondov: Profitovať bude už aj Bratislavský kraj

BRATISLAVA / Počas predchádzajúcich šiestich rokov prišlo z eurofondov do regiónov na pomoc školám viac ako 94 miliónov eur. Po prvýkrát bude z eurofondov ale profitovať už aj bratislavský kraj. Ministerka Veronika Remišová navštívila 21.1. zdevastovanú základnú školu v bratislavskej mestskej časti Rača, ktorá je jednou z pätnástich škôl čakajúcich na rekonštrukciu.

Základná škola bola v roku 2007 vyradená zo siete škôl a odvtedy iba chátrala. Od roku 2023 by opäť mohla slúžiť deťom. Štát prostredníctvom eurofondov do jej prestavby investuje takmer 3 milióny eur.


"Som veľmi rada, že sa nám podarilo s Európskou komisiou vyrokovať dodatočné zdroje práve na to, aby sme mohli podporiť rozšírenie kapacít pre základné školy v Bratislavskom kraji. Ide o prvú takúto podporu z regionálneho operačného programu vôbec v histórii,," uviedla vicepremiérka a ministerka pre investície, Veronika Remišová.

"Podarilo sa nám presadiť to videnie európskych úradníkov tak, že Bratislavský kraj hoci na papieri vyzerá byť veľmi bohatý, tak máme investičný dlh a máme také isté problémy ako kraje, ktoré sú okolo nás," povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja, Juraj Droba.

Základné školy či základné školy s materskou školou v bratislavských mestských častiach a tiež v obciach Pezinok a Senec čaká rekonštrukcia. Bude  financovaná z eurofondov, a to v hodnote 40 miliónov eur. Tam, kde je akútny nedostatok škôlkarských miest bude postavená základná škola s materskou školou.

"My sme umiestnili samozrejme všetky deti do základnej školy. Museli sme si prenajať od župy triedy na gymnáziu," povedal starosta mestskej časti Rača, Michal Dtrotován. 

"Teraz dobiehame dlh predchádzajúcej vlády a budujeme kapacity v materských školách po celom Slovensku. To isté budeme robiť aj v Bratislave," vyhlásila Remišová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy