Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Obranná zmluva s USA rozvírila vody v politických kruhoch. Korčok varuje pred populizmom
Zdielať na

Obranná zmluva s USA rozvírila vody v politických kruhoch. Korčok varuje pred populizmom

BRATISLAVA / Obranná zmluva so Spojenými štátmi americkými už niekoľko dní zamestnáva ako politikov, tak aj verejnosť. A kým koaliční politici zmluvu obhajujú, opoziční ostro kritizujú. Nie je to ale tak dávno, keď ešte v radoch koalície politici dohodu s americkým vojenským spojencom obraňovali.

Obranná zmluva s USA ako kameň úrazu medzi poprednými politikmi

Obrovské vášne nielen v politických vodách vyvolal v posledných dňoch podľa zainteresovaných mimoriadne dôležitý dokument, pre ďalšiu obrannú spoluprácu medzi Slovenskom a Spojenými štátmi. 

Šéfovia rezortov obrany a diplomacie, ktorí zastrešujú vyjednávania zmluvu dlhodobo obhajujú a ľudí a Slovensku ubezpečujú že jej podpisom nehrozí strata suverenity. "Tá zmluva nie je problematická v ničom, v ničom," uviedol minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO). 

Časť opozície sa snažila presadiť referendum 

To si ale nemyslí dnešná opozícia. Kým Hlas zatiaľ len vyzýva prezidentku, aby dohodu nechala posúdiť Ústavným súdom, opozičný SMER vyzýva na referendum. Podporované nie len vyhláseniami straníckeho šéfa Fica, ale aj facebookovými statusmi poslanca Ľuboša Blahu. "Prečo je taký problém spýtať sa slovenských občanov v referende, či chcú alebo nechcú mať okupačné vojská na Slovensku," povedal poslanec NR SR Ľuboš Blaha (SMER-SD). 

"Žiadne základne, žiadni cudzí vojaci a žiadne dohody, ktoré by narúšali suverenitu Slovenskej republiky," taktiež povedal Blaha ešte 21. marca 2019. 

Dve stránky poslanca Blahu

Nuž a toto bol ten istý poslanec Blaha, ktorý pred tromi rokmi vyjednávania so Spojenými štátmi obhajoval. Keď na zasadnutí parlamentného európskeho a zahraničného výboru podporoval vo vyjednávaniach so Spojenými štátmi vtedajšieho ministra zahraničných vecí Lajčáka. "Môžem povedať, že tie dva kľúčové body sú plná suverenita Slovenskej republiky pri všetkom rozhodovaní a po druhé, žiadna trvalá prítomnosť americkým ozbrojených síl na našom území," informoval bývalý minister Zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák ešte 21. marca 2019. 

"Tak 21. marca 2019 pán predseda vlády potvrdil, ako aj minister zahraničných vecí, žiadne základne, žiadni cudzí vojaci a žiadne dohody, ktoré by narúšali suverenitu Slovenskej republiky. Bodka. Vybavené," tvrdil Blaha. Podľa dnešného aktuálneho statusu smeráckeho poslanca to tak nebolo a označil to za dezinformáciu.

Minister zahraničných vecí varuje pred populizmom 

"Od slovenských médií som už zažil čokoľvek, ale to, aké hoaxy púšťajú o Obrannej dohode s USA vo vzťahu k Smeru, to už ani nie je žáner beletria, to je učebnicové sci-fi," uviedol Blaha.

"Je to samozrejme prejav najhrubšieho populizmu a jednoducho hazardu so Slovenskou republikou, s bezpečnosťou a obranou, pretože táto dohoda je opak toho, čo tvrdia oni," vysvetľoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (SaS). 

"Považujem za zvláštne, že môj odmietaný postoj k tejto zmluve, ktorý je konzistentný od samého začiatku, sa používa ako nejaký argument proti nám. Tak ako som v roku 2019 ako predseda strany hovoril, že nie, tak teraz hovorím štyrikrát nie, pretože to, čo predložili je čistá zrada Slovenskej republiky," povedal predseda SMER-SD Robert Fico. 

"Je to čistý dôkaz toho, že sa vozia po chrbte Slovenskej republiky len preto, aby naháňali percentá. Je to krajne nezodpovedné," na záver dodal Korčok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy