Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zdražovanie, ktoré tu dve dekády nebolo. Nielen ceny potravín prudko stúpajú
Zdielať na

Zdražovanie, ktoré tu dve dekády nebolo. Nielen ceny potravín prudko stúpajú

SLOVENSKO / Najväčšie zdražovanie za uplynulých takmer 20 rokov sme dosiahli v decembri 2021. Vlna zvyšovania cien, ktorá sa rúti na Slovákov, pritom ešte stále nedosiahla svoj vrchol. Bežná rodina to cíti už aj pri nákupe potravín. Inflácia sa zrýchľuje každým mesiacom a pripravovať sa môžeme na ďalší rekord.

V decembri 2021 padli cenové rekordy

Analytici už teraz hovoria, že padli rekordy a budú ešte ďalšie rekordy. Je potrebné zistiť, čo všetko sa nachádza za zdražovaním potravín a iných výrobkov. "Rekord, ktorý padol v závere roka 2021 a inflácia atakovala 6 percent už bolo naozaj výrazné a ľudia to pocítili na svojich peňaženkách, pričom zdraželi potraviny, pri inflácii 5,8 percenta. Bývanie bolo drahšie o 4,2 percenta. Ľudia si priplatili aj za pohonné látky. Dokonca v závere roka 2021 to bolo približne o štvrtinu v porovnaní so záverom roka 2020," informovala analytička WOOD & Company Eva Sadovská.

Zdražovanie pocítili aj rodičia detí, keďže tie sa stravujú v školských jedálňach. Analytička Sadovská spomenula aj tabakové výrobky: "je to niečo, čo zdraželo v roku 2021, pretože sme mali vyššiu spotrebnú daň."

Čoho je nedostatok?

"Máme surovinovú krízu," vysvetľuje Sadovská. Čo sa odzrkadľuje na cenách v obchodoch. Dopyt ľudí mohol aj o určitú čiastku narásť, zatiaľ čo ponuka nedokáže uspokojiť dopyt ľudí. "Keďže dopyt ľudí je väčší ako ponuka, tak sa to prejaví na vyšších cenách," potvrdila Sadovská. Energie tiež cenovo stúpli, ako aj pohonné hmoty. "Všetky tovary je potrebné vyrobiť a do obchodov prepraviť, práve na to potrebujeme energie a pohonné látky," vysvetlila Sadovská.

Pri nákupe základných potravín porovnaných v rámci decembra 2020 a decembra 2021 je rozdiel  približne 3 eurá. Za bežný nákup si teda človek priplatí približne 3 eurá. "Je to v podstate veľmi citeľné, pretože rozprávame o nákupe, ktorý predtým stál približne 15 eur a teraz je to 18 eur. Je to výrazné zdraženie. A hlavne sa to týka úplne základných potravín, ktoré ma asi každý v nákupnom vozíku," potvrdila Sadovská.

Môže ísť napríklad o maslo. Je to komodita, ktorú ľudia často nakupujú. "V závere roka bola jej cena vyššia medziročne o 26 percent," informovala Sadovská. V prípade masla sa jedná o celoeurópsky problém, je menej dojníc, chovy sa znížili, zatiaľ čo dopyt po mliečnych výrobkoch sa udržal rovnaký alebo sa navýšil. To v konečnom dôsledku znamená, že si spotrebiteľ za maslo priplatí. ​

noviny.sk

Najviac dané zdražovanie pocítia domácnosti, kde sú "nezamestnaní, nízko príjmové domácnosti, často aj domácnosti seniorov. Potom tie domácnosti, kde dospelí nemôžu pracovať, pretože sa starajú o hendikepovaných členov domácnosti," okomentovala Sadovská. Môže ísť aj o domácnosti s len jedným rodičom. "To sú domácnosti, ktoré môžu vyššie ceny veľmi pocítiť," uviedla Sadovská.

Na inflačnú situáciu doplácajú najmä dôchodcovia

"Nakoľko v tomto roku sa očakáva priemerná inflácia za celý rok na úrovni 5 až 6 percent, tak aj nominálny rast platov by mal byť aspoň 6 percent. To platí aj v prípade dôchodkov alebo akýchkoľvek príjmov," povedala Sadovská. Dôchodky v roku 2022 vzrástli iba o 1,3 percenta, a teda dôchodcovia si budú môcť dovoliť menej tovarov a služieb v aktuálnom roku 2022. "Vlani sme už dosiahli jeden strop. Bola to v prípade benzínu hodnota 1,50 eura za liter benzínu," uviedla Sadovská.

Taktiež informovala, že podobné maximum bolo na Slovensku v roku 2014, i keď sa nejedná o častý jav. Aktuálne sú k dispozícii údaje z prvého januárové týždňa. "Tam tá cena benzínu bola mierne nižšia, ale stále pomerne vysoká na úrovni 1,46 eura za liter benzínu priemerne" upozornila Sadovská. Analytička Sadovská ale nevylúčila, že by sme sa opäť mohli dostať na úroveň 1, 50 eura za liter benzínu.  ​

noviny.sk

​V otázke ukladania si peňazí len na bežný účet alebo termínovaný vklad, Sadovská informovala, že: "Inflácia valcuje úroky na vkladoch alebo bežných účtoch v bankách už šiesty rok po sebe. Posledné roky to ale nebolo také citeľné. Predsa len rozdiel medzi úrokmi a medzi infláciou nebol až taký markantný ako bude v roku 2022, pretože teraz ak očakávame infláciu okolo 5 či 6 percent v priemere za celý rok a bežné účty budú mať úrok 0 percent a vklady 1 percento, tak tam je už obrovský rozdiel, čiže ľudia budú strácať desiatky, stovky, niektorí aj tisíce eur."

Pôjde inflácia a zdražovanie ešte vyššie?

"Zlou správou je, že v roku 2022, resp. v úvode roka 2022, pôjdeme ešte vyššie. Za prvý kvartál sa očakáva inflácia okolo siedmych percent," povedala Sadovská. Malo by zároveň ale ísť o maximum, ktoré by po prvom kvartáli malo začať postupne klesať. Je ale zrejmé, že si ľudia na Slovensku budú priplácať za potraviny ako aj energie. Ceny energií síce v roku 2021 klesali, teraz je ale situácia opačná a pozorujeme rast cien energií.

Zdražovanie teda bude ešte určité obdobie trvať. Dobrou správou ale ostáva, že sa spomalí v druhom polroku 2022. Zlacňovanie ale nenastane, keďže ceny sa ustália ale nebudú klesať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy