Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovensko chce prilákať zahraničných odborníkov. Vedci či lekári dostanú víza jednoduchšie
Zdielať na

Slovensko chce prilákať zahraničných odborníkov. Vedci či lekári dostanú víza jednoduchšie

BRATISLAVA / Vedci, lekári i ďalší kvalifikovaní občania tretích krajín budú môcť od tohto roka na Slovensku jednoduchšie získavať pracovné povolenie či pobyt. Vláda svoj krok zdôvodnila aj nedostatkom odborníkov napríklad v zdravotníctve, stavebníctve, školstve či IT sektore. Do konca roka chce udeliť 3000 národných víz.

Národné víza môžu získať tri kategórie vysokokvalifikovaných odborníkov z tretích krajín. Jednou z nich sú tí, ktorí vyštudovali na Slovensku alebo v Česku. "Po druhé absolventov 500 najlepších univerzít na svete," povedal minister práce Krajniak. 

A taktiež pre profesie, ktorú sú vysokovalifikované a Slovensku v nich chýbajú ľudia. "90 percent z toho je IT sektor a zdravotníctvo," komentoval situáciu Krajniak. "Toto rozhodnutie považujem za veľmi zodpovedné a v trnavskom kraji ich evidujeme dlhodobo," povedal župan Trnavského kraja Jozef Viskupič. 

Spomínaní odborníci, ktorých by oslovili firmy, školy alebo inštitúcie dostanú národné víza na 3 mesiace. "Nebudú musieť sem prísť a vybaviť si všetky papierovačky. Nebudú sem musieť chodiť na niekoľkokrát," povedal Krajniak. 

Pričom sa to týka aj ich rodinných príslušníkov. Ide o týchto odborníkov z tretích krajín - prezidenti, generálni riaditelia, systémoví analytici, vedci, lekári či vysokoškolskí učitelia. Uľahčenie príchodu vysokokvalifikovaných odborníkov z tretích krajín na Slovensko vyplýva z plánu obnovy.


"Tým, že sa trh doktoranského štúdia otvoril aj pre krajiny mimo EÚ, nám zjednodušil ich nábor. A keďže máme oveľa viac prihlášok, tak sa môžeme sústrediť na kvalitu," povedal predseda Slovenskej akadémie vied Pavol Šajgalík. "Spomínané nariadenie vlády môže STU Bratislava pomôcť len limitovane - pri príchode vedca alebo pedagóga. Privítali by sme zjednodušenie administratívneho konania pri príchode študentov z tretích krajín," uviedol hovorca kancelárie STU Bratislava Juraj Rybanský. 

Nariadenie vlády začne platiť od apríla tohto roku a vláda chce udeliť do konca roka 3000 národných víz. "Do konca roka je to maximum takýchto víz," dodal Krajniak. 


Súvisiace články

Najčítanejšie správy