Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Autobusová doprava sa v Bratislavskom kraji dostáva do normálu. Problém majú pre málo rušňovodičov železnice
Zdielať na

Autobusová doprava sa v Bratislavskom kraji dostáva do normálu. Problém majú pre málo rušňovodičov železnice

BRATISLAVA / Regionálna autobusová doprava v okolí Bratislavy sa po výmene dopravcu vracia do normálu, ale problémy majú železnice. Dôvodom je nedostatok rušňovodičov. Vypadlo 80 vlakových spojov a to na trasách Pezinok- Bratislava, Bratislava-Senec-Nové Zámky, Bratislava-Komárno či Trnava-Bratislava. Na informačných tabuliach na železničnej stanici svietil nápis, že je vlak odrieknutý, a tak museli cestujúci čakať na ďalší spoj aj hodinu.

"Chcel by som Vás touto cestou informovať, bez preháňania, o neľudskom cestovaní rannými vlakmi medzi Malackami a Bratislavskou hlavnou stanicou. Cestujúci majú veľký problém nastúpiť do vlakov v Malackách, horko ťažko v Plaveckom Štvrtku a v Zohore je to už umenie," uviedol divák TV JOJ. 

"Najčastejším dôvodom odriekania vlakov sú personálne dôvody, nedostatok rušňovodičov, alebo poruchy, či nedostatok hnacích koľajových vozidiel. V tomto momente nevieme predikovať, dokedy obmedzenia potrvajú," informuje hovorca ZSSK Tomáš Kováč. 

Cez dva mesiace pretrvávajúce výpadky prímestských autobusov a teraz aj vlakov, sú pre cestujúcich, ktorí autá nemajú, neprekonateľnou komplikáciou. Nie sú schopní dostaviť sa načas do práce či školy.

Z Komárna ide iba jeden autobus a ľudia sú odkázaní na vlak. Len na trati Komárno - Bratislava je do konca tohto týždňa odrieknutých každý deň až 11 vlakov z 58, ktoré bežne denne na tejto trati vypravia. Zatiaľ sú známe časy odrieknutých vlakov len do piatku, 14. januára, navyše v rozdielnych časoch.

Navyše z Komárna je práve tento vlak jedinou možnosťou, ako sa dostať do hlavného mesta bez prestupu. Z komárňanskej zastávky ide priamo do Bratislavy denne len jediný autobus. "Dovolím si povedať, že je to chyba tohto štátu, dlhodobo neriešia problémy v doprave. Systém je podfinancovaný. Nám sa podarilo aspoň v autobusovej doprave zvýšiť spoje už na 90 percent, čo je výrazne lepšie, ale ak vlaky nejazdia, tak žiadna integrovaná doprava nie je," informuje hovorca BSK Michal Feik. 

"Spoločnosť ARRIVA má v Bratislavskom kraji naplánovanú vypravenosť spojov na úrovni približne 90 %. Aktuálne ARRIVA ponúka prácu ešte 40 vodičom autobusov a do konca januára aj náborový bonus 3 000 eur," hovorí riaditeľka pre obchod a komunikáciu spoločností ARRIVA na Slovensku Petra Helecz. 

"ZSSK podniká kroky na zmiernenie tejto situácie, napríklad výpomocou zamestnancov z iných regiónov. Máme určité percento rušňovodičov v zálohe, pre ktorých je práca nadčas vítaná, lebo odmena za ňu je nadpriemerná. Aj nadčasová práca má však svoje zákonné limity," tvrdí Kováč. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy