Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Betlehem nie je detské ihrisko: Za takýto oznam označili ľudia vedenie múzea za fašistov
Zdielať na

Betlehem nie je detské ihrisko: Za takýto oznam označili ľudia vedenie múzea za fašistov

PREŠOV / Oznam pri betleheme v prešovskom Solivare spustil hotovú smršť emócií na sociálnych sieťach. Vedenie múzea poprosilo ľudí, aby nevkladali deti do ohrady k postavičkám. Niektorí komentujúci ich za to označili dokonca za fašistov a figúrky z betlehema prirovnali k postavičkám z Disneylandu. Múzeum vážne uvažuje nad tým, či budúce Vianoce nebudú bez betlehema.

"Svoje si užili najmä zvieratká, ktoré si deti zamieňali s hojdacím koníkom a sadali na ne. Ovečku už museli opravovať. Materiál, z ktorého sú figúrky vyrobené je v týchto teplotách krehký. A tak na drevené oplotenie pribudol aj oznam, že betlehem nie je detské ihrisko," hovorí riaditeľ NKP Solivar Marek Duchoň.

Betlehem bol ešte pred pandémiou vysvätený. Najmä starší ľudia sa sem chodia aj modliť. Oznam o tom, že to nie je detské ihrisko tu pribudol až tento rok po viacerých incidentoch. Keď nepomohlo ani dohováranie. "Boli aj slovné útoky, že čo si dovoľujeme upozorňovať ľudí," hovorí Duchoň. 

Správanie ľudí prekvapilo aj miestneho poslanca, ktorý betlehem múzeu daroval. Oznam na betleheme spustil na sociálnych sieťach veľké emócie. "To, že sa stane, že nejaká mamička tu dá dieťa, to by som nevidel problém pre prípad fotenia, ale sadať a brať Jezuliatko do rúk, tak to sa mi nezdá v poriadku," hovorí darca Betlehema, poslanec MsZ v Prešove Peter Krajňák. "Najmä na tie ovečky si sadajú, majú to ako hojdacieho koníka," hovorí Duchoň. 

Názory ľudí na sociálnych sieťach: 

"Zavreté školy, zavreté detské ihriská a aby toho nebolo málo, nám zavrú aj betlehem. Chudák deti, kde sa majú hrať?“

"Sme na Slovensku a čo nie je v ústave, alebo v zákone, to je dovolené! Za toto sme štrngali v 89-tom? Aby sme sa nemohli poprechádzať slobodne medzi figúrkami?“

"Čo sú toto za komentáre, nechápem. Tak poďme všetci sa prechádzať do výstav a podobne ničiť niekoho prácu.“

Hovorí sa, že aj zlá reklama je reklama. Po smršti na sociálnych sieťach tu prišli aj takí, ktorí dovtedy o betleheme ani netušili. "Denne teraz asi 100 ľudí," hovorí Duchoň. "Je to v podstate aj o výchove detí, ktorí majú vedieť pristupovať ku duchovným veciam, aj keby boli rodičia neveriaci," hovorí Krajňák. 

Riaditeľ múzea je zo správania a následnej reakcie ľudí natoľko znechutený, že uvažuje nad tým, že budúce Vianoce už budú bez Betlehemu. "Keď to nevedia ľudia ohodnotiť, tak nebudeme robiť nič," hovorí Duchoň. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy