Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Parkovacia politika v hlavnom meste: Od 10. januára v týchto častiach platia nové pravidlá
Zdielať na

Parkovacia politika v hlavnom meste: Od 10. januára v týchto častiach platia nové pravidlá

BRATISLAVA / Od 10. januára platí v troch bratislavských mestských častiach nová parkovacia politika. Zaparkujú tam primárne rezidenti. Situácia sa výrazne sťaží pre tých, ktorí tam nemajú trvalý pobyt. Ani pre rezidentov to však nebude zadarmo.

Parkovaciu politiku v Bratislave čakajú výrazne zmeny. Od 10. januára sa spúšťa nová regulácia parkovania v niektorých častiach bratislavských mestských častí. Ide o Tehelné Pole v mestskej časti Nové Mesto, Krasňany v Rači a petržalskú časť Dvory4.

Cieľom parkovacieho asistenta s názvom PAAS má byť lepšie parkovanie pre rezidentov. Tí si môžu elektronicky vybaviť parkovacie karty (rezidentská, návštevnícka, bonusová a abonentská). 

Pri kúpe ročnej rezidentskej karty za 39 € získate možnosť parkovať jedno auto v zóne trvalého bydliska a 100 voľných hodín pre návštevy. Za svoje druhé auto však už zaplatíte 150 € a za tretie dokonca 500 €. Parkovanie 2 hodiny denne mimo svojej rezidentskej zóny vám umožní bonusová karta. Zaplatíte za ňu ročne 10 €. Ak podnikáte alebo vlastníte nehnuteľnosť v zóne parkovania, no nemáte tu trvalý pobyt, pre vás slúži abonetská karta. Ich cena sa pohybuje od 500€ do 2000€ za rok. "Evidujeme zvýšený záujem po Vianociach, vydaných je viac ako 2 500 rezidentských parkovacích kariet, najviac v Petržalke. Väčšina ľudí si ju vybaví do pár minút cez internet," informuje magistrát hlavného mesta.

Urobiť tak môžete na stránke paas.sk. Zároveň sa na stránke dozviete, ako postupovať v prípade, že máte služobné auto alebo keď jazdíte na požičanom aute a potrebujete ho zaparkovať na rezidentnom mieste. Počas roka 2022 sa regulované zóny rozrastú. "V súčasnosti prebieha projekčná a prípravná činnosť pre lokalitu Staré Mesto sever, rozsiahlu lokalitu Nivy," informuje magistrát hlavného mesta.

Spustenie novej parkovacej politiky sa nevyhlo problémom. Niekoľkokrát ju preložili a nezrovnalosti sú aj v mestskej časti Nové Mesto, kde si mnohí rezidenti zaplatili parkovanie už na rok 2021, no nevyužitú čiastku za parkovanie im nevrátili. "Na začiatku roku 2021 som si kúpil rezidentskú parkovaciu kartu na jeden rok. Neregistrujem konkrétnu informáciu, ako sa dostanem k nevyužitej čiastke predplatenej sumy," hovorí rezident mestskej časti Nové Mesto, Andrej.

V dobe uzávierky sa nám nepodarilo získal stanovisko MČ Nové Mesto, podľa magistrátu MČ BA - Nové Mesto vráti držiteľom rezidentských a abonentských parkovacích kariet zo zóny Tehelné pole časť poplatku za jej vydanie. "Pôjde o alikvotnú čiastku, ktorá zodpovedá obdobiu od 1. októbra 2021 až do uplynutia ročnej platnosti parkovacej karty," informuje magistrát hlavného mesta, Oddelenie komunikácie a marketingu. 

Dva parkovacie systémy v Petržalke

Hoci je Petržalka jednou mestskou častou, nájdeme v nej hneď dva parkovacie systémy. Ten petržalský garantuje rezidentom parkovanie zadarmo. To sa netýka časti Dvory 4, ktorá hoci sídli v Petržalke, je pod správou magistrátu a prebiehať v nej bude nová regulácia. Ak sa ako Petržalčan často vyskytujete v tejto lokalite, budete braný ako rezident až vtedy, ak si zaplatíte ročnú rezidentskú kartu v cene 39€. "Cieľom magistrátu je postupne preklopiť zvyšok Petržalky, ale uvidíme podľa rýchlosti ako sa to bude dariť," tvrdí starosta MČ Petržalka Ján Hrčka. 

"Myslím si, že to narobí viac zla ako dobra a nemyslím si, že je to vhodné v tomto čase, keď máme také veľké obmedzenia," hovorí pán Ján. "Všade namaľovali len biele čiary a to je všetko, čo spravil celý magistrát. A stále dávajú lístočky, aby sa tu neparkovalo. Ak si myslia, že toto je služba obyvateľstvu, ktorý si platí dane poctivo, tak to je smutné, veľmi smutné," hovorí pani Silvia. "Treba spraviť nejaký systém pre všetkých. Tak to ja vidím. Napr. budem platiť nejakých 15€ a budem parkovať, kde chcem a nebudem rezident." hovorí Valerij. "Myslím, že regulačný zmysel to asi má, ale chápem aj ľudí, ktorým to nebude vyhovovať." tvrdí Lukáš. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy