Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Dva utajené pôrody v nemocnici v Trenčíne: Ako sa budú volať deti? To už rozhodne súd
Zdielať na

Dva utajené pôrody v nemocnici v Trenčíne: Ako sa budú volať deti? To už rozhodne súd

TRENČÍN / Okresný súd v Trenčíne v najbližšej dobe rozhodne, ako sa budú volať dve deti, ktoré sa narodili v tamojšej nemocnici. Prišli na svet počas utajeného pôrodu. Takúto formu si vybrali ženy, ktoré deti vychovávať nechcú. Je to jedna z legálnych foriem, aj keď nie veľmi často využívaná.

Okresný súd v Trenčíne v najbližšej dobe rozhodne, ako sa budú volať dve deti, ktoré sa narodili v nemocnici. Prišli na svet počas utajeného pôrodu. Takúto formu si vybrali ženy, ktoré deti vychovávať nechcú. Je to jedna z legálnych foriem, aj keď nie veľmi často využívaná. "Žena sa z nejakých dôvodov rozhodne dieťa si nenechať, formálne sa to volá utajený pôrod," hovorí prednosta Gynekologicko-pôrodníckej kliniky, FN Trenčín Peter Kaščák. 

Napriek tomu, že v rámci Slovenska ide o zriedkavú záležitosť, v trenčianskej fakultnej nemocnici takýmto spôsobom rodili v krátkom čase dve mamičky. "Deti boli zdravé, mamičky tiež. Je to situácia kuriózna, nie často sa využíva," tvrdí Kaščák. 

Od momentu, ako budúca mamička oznámi svojmu gynekológovi, že chce utajený pôrod a dieťaťa sa chce vzdať, pozná jej identitu iba pár ľudí. Všetko prebieha pod najvyšším utajením. "Ani personál často nevie o tej žene nič, ani meno, údaje, porodí a dieťa sa dá na adopciu," hovorí Kaščák. Neudeje sa to však hneď. Žena má ešte čas na rozmyslenie. "Žena keď porodí, situáciu si môže rozmyslieť, je tam doba 6 týždňov, že si dieťa nechá," hovorí Kaščák. 

Pokiaľ si dieťa nechce nechať, nemocnica to oznámi sociálnym pracovníčkam, ale aj matrike. Keďže sa narodilo počas utajeného pôrodu, nemá meno, ani priezvisko. "Pokiaľ nemá meno, tak pošlú oznámenie na okresný súd, kde mu pridelia meno a priezvisko," informuje hovorkyňa Mestského úradu Trenčín Eva Mišovicová.

Spisy sú už na súde. Ten rozhodne, ako sa deti budú volať. "Pokiaľ ide o dva utajené pôrody z konca decembra, konania na Okresnom súde Trenčín sa už začali, konajúci sudcovia o mene a priezvisku týchto dvoch detí ešte nerozhodli," informuje hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus. 

Sudcovia v takýchto prípadoch prihliadajú najmä na návrhy pracovníkov úradu práce sociálnych vecí a rodiny, ktorí dieťa pred súdom zastupujú. "Za posledných 5 rokov určil Okresný súd Trenčín meno a priezvisko piatim deťom z utajených pôrodov, vo všetkých prípadoch išlo o chlapcov, boli to mená Daniel, Andrej, Ján, Dávid a Lukáš," hovorí Tarabus. "Je dobré, že takáto možnosť existuje, to dieťa môže prežiť krásny plnohodnotný život," tvrdí Kaščák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy