Oblačno
20°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Muž s hanlivým nápisom, ktorý uráža kresťanov, napadol v kostole pri bohoslužbe kňaza
Zdielať na

Muž s hanlivým nápisom, ktorý uráža kresťanov, napadol v kostole pri bohoslužbe kňaza

BARDEJOV / Do kostola vo Vinbargu prišiel muž s kapucňou a bez prekrytej tváre. Počas bohoslužby slovne, ale aj fyzicky zaútočil na farára.

V jednom z gréckokatolíckych chrámov v Bardejove sa počas bohoslužby odohral incident, pri ktorom muž v bunde s hanlivým nápisom prišiel ku kňazovi a udrel ho päsťou. 

Útočníka v šiltovke a bez rúška hneď vyviedli z kostola veriaci. Útok vyvolal pohoršenie aj na sociálnych sieťach. Preveruje ho polícia. V prípade už bolo podané trestné oznámenie.

Výtržník vstúpil do chrámu a zamieril priamo ku kaplánovi. "Keď som si ho všimol a dal som hlavu dole tak vykríkol na mňa nadávku, potom prišiel ku mne a do mňa sotil," opísal incident napadnutý kaplán gréckokatolíckej farnosti v Bardejove, Matej Zorvan. "Možno ťažká silvestrovská noc bola, možno bol podgurážený, nevieme," vyjadril sa farár Florián Potočňák. Mladý, iba 26 - ročný kaplán doposiaľ nič podobné nezažil. V šoku boli aj prítomní veriaci.
Tí výtržníka odprevadili tam, odkiaľ prišiel. "Aktuálny incident je však už ohrozením osoby kňaza v jeho službe. Pre mňa je to nepochopiteľný skutok," napísal vo vyhlásení arcibiskup Ján Babjak. 

Arcibiskup mu odpúšťa

Veriaci ani samotný kaplán, ktorého sotil, výtržníka napriek tomu, čo spôsobil, neodsudzujú, skôr naopak. "Ak má problémy, s ktorými sa chce prísť vyrozprávať tak my kňazi sme stále k dispozícii," odkázal kaplán Matej Zorvan. "Tento incident ma ešte viac utvrdil o potrebe modlitby za našu spoločnosť. Výtržníkovi aj ja odpúšťam, žehnám mu a modlím sa za neho," konštatoval vo vyhlásení arcibiskup. 

Konaním mladého muža sa zaoberá aj polícia. V prípade začali trestné stíhanie pre prečin výtržníctva. "Jeho mamička mi včera volala aj jeho brat, prijali sme ich ospravedlnenie," povedal farár Florián Potočňák. Mladíkovi za tento čin hrozia 3 roky odňatia slobody. 

Súvisiace články