Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kapela Mrežovanka: Spevácka očista duše za mrežami, spevákom je odsúdený takáčovec
Zdielať na

Kapela Mrežovanka: Spevácka očista duše za mrežami, spevákom je odsúdený takáčovec

ILAVA / Mnohí väzni sa aj za mrežami zapájajú do rôznych tvorivých činností či duchovných aktivít. Zbor väzenskej a justičnej stráže o tom pravidelne informuje na sociálnych sieťach. Najnovšie zverejnil pieseň, ktorú naspievali členovia väzenskej kapely Mrežovanka v Ilave. Pieseň o viere a oddanosti v jednoduchom videoklipe spieva aj odsúdený niekdajší boss zločineckej skupiny takáčovcov.

Duchovné aktivity tam, kde ich na prvý pohľad nečakáte

Pesnička označená ako Vianočná koleda na profile Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) v podaní kapely Mrežovanka, je podľa príslušníkov väzenskej stráže malou ukážkou toho, čomu sa väzni venujú vo svojom voľnom čase. Konkrétne v Ilave majú spevácky krúžok pod vedením príslušníkov Zboru a Vianočnú koledu v podaní Mrežovanky zavesili na svoj facebookový profil na Druhý sviatok vianočný. Odvtedy má viac ako 20 zdieľaní a takmer 5 tisíc prehratí.

Takáčovec spevákom

Zaujímavosťou je, že sa do speváckeho krúžku v Ilave a k Mrežovanke takto pridal aj väzeň, ktorého verejnosť už dobre pozná zo súdneho procesu s členmi zločineckej skupiny takáčovci. Je ním Ľubomír Kudlička, ktorý len nedávno nastúpil na výkon svojho 25-ročného trestu pre objednávku vraždy. 

Kudlička nie je jediným väzňom s mafiánskym pozadím, ktorý sa za mrežami venuje umeleckej, duchovnej, športovej alebo inej voľnočasovej aktivite. Biblický príbeh pre veriacich, Krížovú cestu, v apríli 2021 pripravili pre spoluväzňov väzni v Banskej Bystrici. Pod pedagogickým vedením znázornil ukrižovanie Ježiša Michal, prezývaný Dunčo. Niekdajší významný člen Seredského drogového podsvetia.

Kto bol najznámejší väzeň? 

Nepochybne najznámejším väzňom, ktorý si odpykával pre spoluúčasť na troch vraždách svoj 23-ročný trest, bol košický boss podsvetia Dušan Borženský. Ten sa za mrežami dal na spisovateľskú dráhu a napísal niekoľko rozprávkových knižiek pre deti. Borženský si aj touto svojou tvorivosťou pozitívne naklonil vedenie ústavu a snažil sa o skoršie prepustenie z výkonu trestu. Nakoniec sa mu to podarilo až pre jeho závažné onkologické ochorenie, ktorému podľahol.

 Do podobnej tvorivej činnosti sa vo väzniciach za mrežami zapájajú aj ženy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy