Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Antikonfliktný tím: Akým napätým situáciám čelí špeciálna jednotka polície?
Zdielať na

Antikonfliktný tím: Akým napätým situáciám čelí špeciálna jednotka polície?

BRATISLAVA / O policajných antikonfliktných tímoch ste možno ešte pred pár rokmi ani nepočuli. Pokiaľ ste teda nechodili na rizikové futbalové zápasy. V posledných rokoch ich môžeme vidieť hlavne na protivládnych protestoch a na zhromaždeniach spojených s protipandemickými opatreniami. Práve vďaka dobrej komunikácii sa môže zhromaždenie skončiť pokojne.

Koronavírus spustil vlnu protestov 

Príchodom koronavírusu vzrástol aj počet protestov. Kapacity bratislavského antikonfliktného tímu preto museli posilniť. V súčasnosti ho tvorí 17 policajtov. S viacerými organizátormi sa poznajú a spolupracujú s nimi. "Dohodneme nejakú stratégiu toho, akým spôsobom to zhromaždenie bude prebiehať, aby to prebehlo zákonne, a aby aj ten účel, pre ktorý je to zhromaždenie zvolané, bol splnený,"  informovala koordinátorka Antikonfliktného tímu Bratislava (AKT) Zuzana Lehocká. 

Ľuďom treba stanoviť hranice 

Keď niekto burcuje dav, komunikačne zruční policajti môžu celú situáciu upokojiť. Prispôsobujú sa preto spôsobu reči jednotlivcov. Vznik AKT tak prelomil komunikačnú bariéru medzi políciou a verejnosťou. "Lebo antikonfliktný tím častokrát vysvetľuje. Celé je to založené na tom, že naozaj vysvetlíte tým ľuďom, čo môžu, čo nemôžu, kde je tá hranica," doplnila Lehocká. 

Čo sa stane, keď ste v jadre davu?

Aby si dokázali správne plniť svoju úlohu, musia ovládať aktuálne protipandemické opatrenia, ale aj rôzne informácie, či dezinformácie, ktoré v spoločnosti prevládajú. I keď je ich úlohou dobrá komunikácia, prináša to so sebou isté riziká. "Stalo sa raz, ale to už bolo pri zákroku, kedy sa niektorí členovia AKT dostali v podstate do vnútra, do davu, tak vtedy sa stalo, že vytiahla poriadková jednotka týchto členov, ale zranení neboli," poznamenala Lehocká.  

Cielené útoky na členov tímu polícia neeviduje. Aj oni sa ale môžu ocitnúť v nesprávny čas na nesprávnom mieste. Napríklad ako v novembri 2021, keď jeden z protestujúcich hodil medzi policajtov pyrotechniku. Po výbuchu zranila jedného ich člena a mestského policajta.

Komunikácia ako základ úspechu aj mestských policajtov

Práve z dôvodu rôznych pribúdajúcich bezpečnostných opatrení zintenzívnili svoj výcvik aj mestskí policajti. Počas bezpečnostných opatrení s políciou úzko spolupracuje napríklad útvar zásahovej jednotky, ktorý má tridsaťpäť členov. V poslednom roku zamerali svoj výcvik najmä na situácie, ku ktorým na protestoch dochádza. Ešte v roku 2019 sa zúčastnili školenia v oblasti komunikácie s ľuďmi. "Školenie prebiehalo pod vedením príslušníkov Antikonfliktného tímu Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave a je potrebné povedať, že naši príslušníci vedomosti a znalosti, ktoré vďaka tomuto školeniu získali, využívajú aj v praxi," vysvetlila hovorkyňa Mestskej polície Bratislava Barbora Krajčovičová.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy