Polojasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Bratislava bola opäť bez ohňostroja. V Prahe na námestí bolo viac ako desaťtisíc ľudí
Zdielať na

Bratislava bola opäť bez ohňostroja. V Prahe na námestí bolo viac ako desaťtisíc ľudí

BRATISLAVA / Hlavné mesto Slovenska zažilo veľmi zvláštny Silvester. Mimoriadne teplé počasie pripomínalo skôr jar. No a nočné ulice pre zákaz vychádzania vyzerali smutne. Bratislava už dávnejšie oznámila, že nebude ani ohňostroj, čo si však ľudia napriek celoročnému zákazu vynahradili.

Tak ako ulice ďalších slovenských miest, aj tie bratislavské viac menej zívali prázdnotou. Napokon, zákaz vychádzania platí od ôsmej hodiny. "Pár ľudí naozaj vítalo príchod nového roku v hlavnom meste na verejných priestranstvách, či počas presunu od jedných známych k druhým," uviedol hovorca KR PZ Bratislava Michal Szeiff. 

Skupinky ľudí sa zišli aj pri odpaľovaní ohňostrojov, ktoré sú mimochodom v Bratislave celoročne zakázané. Čo však pri odchode ďalšieho pandémiou poznačeného roka cítiť nebolo. "Hasiči zasahovali počas Silvestra až do rána siedmej hodiny celkovo pri 84 požiaroch, 39 bolo spôsobených zábavnou pyrotechnikou. Najviac ich bolo v Bratislavskom kraji a to 13-násť. Išlo najmä o požiare kontajnerov a balkónov. No aj osobných áut a raz aj strechy rodinného domu," uviedol hovorkyňa HaZZ Katarína Križanová. 

V Prahe vyšli do ulíc davy ľudí 

Na rozdiel od Bratislavy, to v českej metropole. U našich susedov neplatí zákaz vychádzania, ani pitia na verejnosti. Davy ľudí vyšli do ulíc a oslavovali príchod nového roka. Bez obmedzení boli otvorené bary aj reštaurácie.

​V Snine to poňali originálne 

Mesto zvažovalo viacero možností, napokon sa rozhodli pre novinku. Tradičnú oslavu posledného dňa v roku s ohňostrojom a hudbou vystriedali piesne na želanie. Tie si ľudia mohli objednať už počas týždňa. Stačilo uviesť adresu a názov skladby. "Zahráme pesničku každému na želanie, každý si ju bude môcť vypočuť tam, kde býva," povedala primátorka mesta Snina Daniela Galandová. 

Vyzdobené vozilo počas Silvestra jazdilo naprieč celým mestom. Úsmev na tvári vyčarila silvestrovská párty na kolesách aspoň na pár minút aj lekárom a sestrám v sninskej nemocnici. 

Hoci sa krátko pred plánovanou silvestrovskou jazdou objavili komplikácie s vozidlom, pomocnú ruku podal veterinárny lekár Vlado Juško, ktorý sa zhostil úlohy šoféra. Priznáva, že takto Silvester doteraz netrávil. "No takto určite nie, ale som za každú srandu, a keď je treba pomôcť, nemal som s tým problém. Do večera budeme chodiť po meste, vyhrávať a robiť ľuďom radosť," uviedol Juško. 

"Ľuďom hráme pod balkónmi, oknami takže sa môžu v bezpečí zabávať, prípadne pred domom," povedala riaditeľka domu kultúry Diana Turčík. Akciu stihli ukončiť do ôsmej večer, kedy už začína platiť zákaz vychádzania. Tá pravá silvestrovská atmosféra však mnohým veľmi chýba. 

​V zahraničí sa obloha rozžiarila 

K oslavám nového roku neodmysliteľne patrí ohňostroj. Aj keď oficiálne u nás neboli, počas včerajšej noci o ne nebola núdza. Boli to však len svojpomocné pokusy. V zahraničných metropolách sa však obloha o polnoci veľkolepo rozžiarila. Pripravili sme pre vás zostrih tých najkrajších ohňostrojov z celého sveta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy